Dokažte dětem, že příroda umí barvit jako paleta vodovek.

Děti milují modelínu!  Ale víte, z čeho je vlastně vyrobená? Přesné složení obvykle výrobci neuvádějí, a tak musíte doufat, že když ji náhodou dítě ochutná, nebude to průšvih. Sice na ní bývá napsáno, že je určena dětem tříletým a starším, které už by nic, co není k jídlu, dávat do pusy neměly, ale věřte jim. Na chvíli se otočíte a i dort vyrobený z písku už ochutnávají všichni kamarádi… Zkuste si s dětmi vyrobit modelínu doma. Není to složité ani nákladné a budete vědět, co v ní je. Dobře uchovaná v krabičce v lednici navíc vydrží dlouho.

A CO BARVY?

Doma vyrobenou modelínu obarvěte přírodním barvivem. Budete mít po starostech, protože se nebudete muset bát, že jim ublíží. Při náhodném ochutnání na ně nebude číhat nic škodlivého. Červené až fialové barvy docílíte díky šťávě z řepy. S růžovou barvou vám pomůžou maliny či jahody. Modrý odstín vykouzlíte s plody borůvek či černého rybízu. Semínka předem odstraňte třeba pomocí čajového sítka. Zelenou vybarví šťáva ze špenátu, spirulina či prášek mladého ječmenu.

Modelína tří barev

Každý výrobce vyrábí modelínu trochu jinak, z různých ingrediencí a jejich poměru. Přesný recept samozřejmě tají. Doma vyrobená hmota je však za chvíli hotová, levná a zdraví nezávadná. O její recept se rádi podělíme.

Co budete potřebovat:

  • hladká bílá mouka
  • vinný kámen kuchyňská
  • sůl
  • olej
  • přírodní barvivo – kurkuma, mladý ječmen, mražené bobule
  • voda
  • pánvička
  • stěrka

Postup:

1. ODMĚŘTE Jako u hrnkového receptu na bábovku odměřte hrnek bílé mouky, půl hrnku kuchyňské soli, lžičku vinného kamene a lžičku oleje. Vložte do pánve.

2. NAMOČTE Do směsi přidejte hrnek vlažné vody.

3. ZAHŘEJTE Zapněte plotýnku na střední plamen a vše smíchejte dohromady. Po nějaké době se začne z ingrediencí díky teplu a míchání tvarovat měkké těsto. Hlídejte ale, aby se těsto nesušilo ani nepřipalovalo. Musí zůstat vláčné.

4. OBARVĚTE ZCHLADLOU HMOTU Až uvidíte, že je těsto díky teplu dobře spojené, vypněte plotýnku a nechte ho mimo ni zchladnout. Až bude těsto vychladlé, pořádně ho promněte a hmotu dobře propojte. Už máte v ruce vláčnou modelínu! Přichází doba barvení. Rozdělte ji na několik částí a obarvěte přírodními či potravinovým barvivem. My jsme použili kurkumu, která z hmoty vykouzlí žlutou až oranžovou modelínu. Druhou část jsme obarvili práškem z mladého ječmenu, aby se zazelenala. Do poslední třetiny jsme přidali šťávu ze zmraženého černého rybízu, který modelínu obarvil do světle modra. A nejen proto, že jsou Velikonoce!