Připravili jsme pro vás tipy na nápoje, na které byste si v létě ani nevzpomněli. Ale teď je právě jejich nejlepší čas!
Horký máslový rum
Do 250 g změklého másla vmíchejte 300 g třtinového cukru,
1 vanilkový cukr,
2 lžičky skořice,
1⁄4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku,
1⁄4 lžičky mletého nového koření,
2 mleté hřebíčky,
kůru z 1 pomeranče.
Do hrnku dejte 1 lžíci máslové směsi, 60 ml tmavého rumu, dolejte vroucí vodou a míchejte, než se rozpustí. Můžete dozdobit šlehačkou a skořicí. Máslová směs vám vydrží v lednici až 3 týdny
Jägertee
Do hrnce vlijte hrnek černého čaje, hrnek pomerančového džusu, přidejte 2 hvězdičky badyánu, 1 celou skořici, plátky citronu. Přiveďte k varu. Stáhněte oheň a přilejte hrnek tmavého rumu a červeného vína.
Pár minut prohřívejte – nevařte! Stáhněte z ohně, oslaďte a podávejte ozdobené plátky pomeranče, skořicía badyánem.
Wassail
Ze 4 menších jablek vyjměte vnitřek a naplňte třtinovým cukrem. Do pomeranče napíchejte hřebíčky
a dejte do hrnce s trochou vody. Pečte při 180 °C 40 minut. Vyndejte hrnec z trouby, pomeranč nakrájejte na kolečka. Zalejte ciderem, vínem a brandy, přidejte citron, celou skořici a nové koření.
Prohřívejte asi 20 minut.
Bombardino
Za stálého míchání prohřejte 10 ml vaječného likéru, 40 ml brandy a 40 ml mléka.
Nalejte do sklenice z varného skla. Ozdobte šlehačkou a posypte kakaem.
Do původní verze bombardina se přidávala malá silná káva. Určitě stojí za to ji vyzkoušet!
Brusinkový punč
Do hrnce dejte 200 g amerických brusinek, celou skořici, 4 ks badyánu, 6 ks hřebíčku a zalijte 500 ml vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut. Poté sceďte a svařené brusinky vymačkejte přes jemné síto. Do šťávy vraťte koření a přidejte 8 lžic třtinového cukru, 400 ml bílého vína a 50 g brusinek. Prohřívejte 15 minut a na závěr přidejte 400 ml tmavého rumu. Sklenici ozdobte plátkem pomeranče
Svařené víno
Do hrnce dejte 100 ml vody, 4 kousky skořice, 10 ks hřebíčku, 2 badyány a 6 lžic krupicového cukru, vše svařte, aby se uvolnila chuť koření. Přilejte 1 l červeného vína, přidejte kůru z chemicky neošetřovaného pomeranče a citronu. Prohřejte, ale nevařte.