Držte se pravidla, že masa se má dávat stejné množství jako cibule a hlavně: na guláš se nesmí spěchat! Pečte ho v troubě, pěkně pomalu a jezte klidně až druhý a třetí den, to je nejlepší!
PŘÍPRAVA 30 MINUT, Pečení 2 hodiny
potřebujete
3 lžíce sádla
1 kg cibule
1 kg hovězí kližky
sůl a pepř podle chuti
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
4 stroužky česneku
2 lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky majoránky
1 lžička drceného kmínu
Na zahuštění
2 lžíce hladké mouky nebo chlebové strouhanky
100 ml vody
POstup
Troubu předehřejte na 150 °C. Ve velkém kastrolu na plotně mezitím rozpusťte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Opékejte ji na středním stupni, raději pomalu, ale kvalitně, aby se nepřipékala.
Maso nakrájejte na menší kostky, nasypte do kastrolu a dobře ze všech stran orestujte, aby zbělalo a zatáhlo se.
Přidejte sůl, pepř a všechno koření, promíchejte, podlijte vodou jen tak, aby maso úplně neplavalo, dobře promíchejte, přikryjte poklicí a vložte do trouby.
Pečte zvolna, za občasného promíchávání a mírného podlévání vodou.
Když je maso měkké, vyzkoušejte hustotu omáčky. Pokud se vám zdá příliš řídká, přidejte mouku nebo strouhanku rozmíchanou ve vodě, promíchejte a vraťte ještě na 20 minut do trouby, až omáčka zhoustne.