Naše obrazová redaktorka Saša nemůže jíst lepek, ale do práce nám nosí takové dobroty, že ji vůbec nelitujeme. Bez mouky a veškerých obilnin lze totiž připravit skvělé pokrmy na celý den. Jsou zdravé a díky nižšímu glykemickému indexu se po nich netloustne.
Banánové lívanečky
Až je ochutnáte, poznáte pravé blaho. Podávat je můžete se zakysanou smetanou a skořicí, s medem, jablkovými povidly nebo domácí marmeládou.
PŘÍPRAVA 5 MINUT, smažení 20 minut
potřebujete
- 3 banány
- 4 vejce
- 2 lžíce mleté skořice
- 150 g zakysané smetany
- 100 ml medu
POstup
1. Banány oloupejte, nakrájejte na větší kousky a rozmixujte ponorným mixérem s vejci a 1 lžičkou mleté skořice do pěny.
2. Teflonovou pánev rozpalte, vlijte do ní po lžíci banánového těsta a opečte lívanečky z obou stran dozlatova.
3. Usmažené lívanečky rozdělte na talíře a podávejte s kopečkem zakysané smetany poprášené mletou skořicí. Med servírujte zvlášť ve džbánku či omáčníku.
Náš tip
K lívanečkům nabídněte krém Nuts&bio s karobem, www.bio-pro.cz
Pohanková kaše s fíky
Obměnit ji můžete libovolným ovocem.
PŘÍPRAVA 20 MINUT
potřebujete
- 1 hrnek pohankové lámanky
- 2,5 hrnku mléka
- sůl
- třtinový cukr dle chuti
- 2 lžíce kokosového krému
- 50 g lískových oříšků
- 2 lžíce sušených plátků kokosu
- 2 lžíce medu
- 4 čerstvé fíky
POstup
1. Lámanku zalijte mlékem, osolte a vařte na mírném stupni doměkka.
2. Doslaďte, přidejte kokosový krém a 2 minuty povařte.
3. Kaši rozdělte do misek, posypte nahrubo sekanými ořechy a sušeným kokosem, přelijte medem a dozdobte čtvrtkami fíků.
Náš tip
Místo lámanky uvařte pohankovou kaši značky Nominal.
Krůtí řízek s celerovou kaší
Nedělní klasika ve zdravém vydání. Místo kaše budete mít za 5 minut uvařený Bio kuskus kukuřičný.
PŘÍPRAVA 30 MINUT, smažení 15-20 minut
potřebujete
- 4 krůtí prsa (á 150 g)
- sůl
- zhruba 150 g bezlepkové mouky (např. Nomix od Nominal)
- 1 vejce
- zhruba 150 g cornflakes
- zhruba 250 ml rostlinného oleje
Na kaši:
- 500 g brambor
- 500 g celeru
- sůl
- 50 g másla
- 300 ml mléka
- 2 lžíce nasekané pažitky
POstup
1. Brambory i celer oloupejte, pokrájejte na menší kousky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Slijte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí a posypte pažitkou.
2. Maso zlehka naklepejte. Osolte a postupně obalte v bezlepkové mouce, rozšlehaném vejci a drcených cornflakes.
3. V hrnci rozpalte olej, ztlumte na střední stupeň a osmažte řízky z obou stran dozlatova, zhruba 7–15 minut podle velikosti.
Mrkvová polévka se zázvorem
Nasládlou chuť mrkve skvěle doplní kyselá limeta a pálivý zázvor. Jeho množství volte podle své odolnosti.
PŘÍPRAVA 15 MINUT, Vaření 10 minut
potřebujete
- 6 velkých mrkví
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 ml vývaru
- 4 cm kousek čerstvého zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- šťáva z 1/2 limety
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele nebo koriandru
POstup
1. Mrkev oloupejte nebo odrhněte kartáčkem, škrabkou nastrouhejte čtyři tenké plátky. Zbylé mrkve nakrájejte na větší kousky, zhruba 5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a mrkev a opékejte vše za stálého míchání zhruba 3 minuty, až cibule zesklovatí.
3. Zalijte vývarem. Zázvor oloupejte, nastrouhejte do polévky a vařte zhruba 10 minut, až mrkev změkne.
4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem a limetovou šťávou. Podávejte s plátkem mrkve, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Náš tip
Mrkev zkombinujte s dýní, červenou čočkou či žlutým hrachem.
Cizrnové placičky s tzatziky a kysaným zelím
Kysané zelí pomáhalo našim předkům přežít zimu a stejně poslouží i vám!
PŘÍPRAVA 30 MINUT, pečení 15 minut
potřebujete
- 1 cibule
- 4 snítky čerstvého kopru
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 lžíce bezlepkové mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- 2 vejce
- 240 g vařené cizrny
- sůl
- mléko
- asi 4 lžíce rostlinného oleje
- 200 g kysaného zelí
Na tzatziky:
- 1 salátová okurka
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 4 snítky kopru
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
POstup
1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a promíchejte v míse se sekaným koprem, strouhanou citronovou kůrou, moukou, kypřicím práškem, strouhankou, vejci a rozmixovanou cizrnou. Osolte, podle potřeby přilijte mléko a tvarujte placičky. Opékejte je na rozehřátém oleji dozlatova.
2. Okurku oloupejte, nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Dužinu smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekaným koprem. Dochuťte citronovou šťávou a olejem. Placičky podávejte s tzatziky a kysaným zelím.
Náš tip
Bezlepkovou mouku doporučujeme jáhlovou nebo od značky Schär.
Vlnité tyčinky
Báječné mlsání k vínu, pivu nebo jen tak k dipu se zeleninou.
PŘÍPRAVA 20 MINUT, pečení 10 minut
potřebujete
- 140 g solamylu + na vál
- 100 g hladké sójové mouky
- 2 lžíce kypřicího prášku bez lepku
- 100 g másla
- sůl
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžíce čerstvého tymiánu či 1/2 lžíce sušeného
- sezamové semínko nebo drcený kmín na posypání
POstup
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Solamyl a mouku prosejte, přidejte kypřicí prášek, nakrájejte nadrobno máslo, osolte a prohněťte. Do těsta zapracujte smetanu, vejce a bylinky. Je-li těsto řídké, přisypte mouku.
3. Vál posypte solamylem a těsto rozválejte na plát silný 0,5 cm. Nakrájejte ho na tyčinky, narovnejte je na připravený plech, posypte sezamovým semínkem nebo kmínem a pečte dorůžova.
Jahelník se švestkovými povidly
Než jej dáte do trouby, posypte povrch třtinovým cukrem smíchaným s mletou skořicí. Během pečení cukr krásně zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustu.
PŘÍPRAVA 30 MINUT, pečení 60 minut
potřebujete
- 200 g jáhel
- 80 g rozinek
- sůl
- máslo na vymazání formy
- 4 vejce
- 4–10 lžic agáve, rýžového či javorového sirupu nebo medu
- 200–300 g švestkových povidel
- 450 g strouhaných oloupaných jablek
- 2 lžíce mleté skořice
POstup
1. Jáhly a rozinky spařte vroucí vodou. Uvařte 750 ml vody, osolte ji, vsypte jáhly a vařte 20 minut na kaši. Nechte zchladnout.
2. Troubu předehřejte na 160 °C, koláčovou formu vymažte máslem.
3. Žloutky a sirup či med vmíchejte do jáhel. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a přimíchejte do kaše. Polovinu rozetřete do připravené formy, potřete polovinou povidel, posypte jablky smíchanými s rozinkami a skořicí, potřete zbylými povidly a zakryjte zbylou kaší. Vložte do trouby a pečte 40 minut až 1 hodinu. Na závěr zapněte funkci gril, ať povrch krásně zezlátne.3
Náš tip
Na sladká těsta zkuste Mix na dorty a sušenky s pohankou a čirokem, www.bio-pro.cz
FOTO: Robert Tichý