Krásný rok
  • Kuchařka z lesa
  • Cestování
    • Pavouček Vincek
  • Vyrábíme
  • Jídlo
  • Zdraví
  • Zvířátka
  • Tradice
  • Bydlení
  • Putování s toulavou botou
  • Vouchery
  • Předplatné
6. 1. 2020 od Redakce

Tatranské halušky

Tatranské halušky
6. 1. 2020 od Redakce

Tatranské halušky

Zajímavé je, že podle posledních průzkumů halušky vůbec nejsou tradičním slovenským jídlem, zdomácněly zde až s příchodem brambor v 19. století. Jejich příprava je však tak jedinečná, že v této podobě je nikde na světě nenajdete. A v tom jsou právě unikátní!

PŘÍPRAVA 15 MINUT, VAŘENÍ 6 MINUT

Potřebujete

  • 800 g syrových brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 g brynzy
  • 250 g kysané smetany
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 jarní cibulka
  • sůl

POstup

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s moukou a vejcem, osolte. Těsto by mělo být polotuhé, nesmí téct, aby se dalo dobře protlačit haluškovým sítem.

2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a halušky do ní protlačte skrz síto.

3. Vařte krátce, jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené. Ihned je sceďte.

4. Kysanou smetanu promíchejte s brynzou dohladka a ihned vmíchejte do scezených halušek.

5. Anglickou slaninu nakrájejte na kostky a opražte na pánvi.

6. Halušky podávejte přelité výpekem a posypané slaninou, ozdobte je jarní cibulkou nebo nadrobno pokrájenou cibulí osmaženou dozlatova.

Náš tip:

Čerstvá brynza je prý nejlepší od jara po celou sezonu, kdy se ovce pasou na trávě venku. Takže v zimě se nemusíte zdráhat a místo brynzy si dopřejte halušky (nebo také strapačky) s kysaným zelím a na kostky pokrájeným uzeným masem, na závěr posypané opraženou cibulkou. Bude to příjemná změna.

Předchozí článekJe libo punč nebo bombardino?Další článek Šumavský germknödel

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poslední příspěvky

Péče o zažívací systém (žaludek, slinivka, dvanácterník, tlusté a tenké střevo)31. 1. 2023
Láska k parfémům30. 1. 2023
Věčná krása měsíčnice25. 1. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Cestování
  • Děti
  • Jídlo
  • Kuchařka z lesa
  • Pavouček Vincek
    • Soutěže a výherci
  • Putování s toulavou botou
  • Tradice
  • Vyrábíme
  • Zahrada
  • Zdraví
  • Zvířátka

Štítky

bezlepkové dekor diy festival hrášek hudba koupelna kraj Vysočina kuchyň obývák pití pozvánka Putování s králíčkem příroda raw recepty silvestr tradice vegan vánoce čerti

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Nové proměny bydlení

Krásný domov

Kniha

Houby na talíři

Stránky

  • Bydlení
  • Cestování
  • Děti
  • Jídlo
  • Kuchařka z lesa
  • Pavouček Vincek
    • Soutěže a výherci
  • Putování s toulavou botou
  • Tradice
  • Vyrábíme
  • Zahrada
  • Zdraví
  • Zvířátka

Poslední příspěvky

Péče o zažívací systém (žaludek, slinivka, dvanácterník, tlusté a tenké střevo)31. 1. 2023
Láska k parfémům30. 1. 2023
Věčná krása měsíčnice25. 1. 2023
Parádní lesní pokoj19. 1. 2023
Jak léčí ptačí doktoři16. 1. 2023

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Krásný rok

Krásný rok je časopis, který slouží jako praktický průvodce životem nejen na venkově. Je upřímný, vtipný, osobní a opravdový. Užívá si společenský život na vesnicích i návrat k tradicím, obdivuje užitečná řemesla. Přináší inspirace pro bydlení i zahradu, objevuje zapomenuté dětské hry a připomíná to nejlepší z tradiční domácí kuchyně. A ze všeho nejraději představuje zvířátka s úsměvem!

 

O nás
Náš tým

Deco Media

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00
+420 778 496 900
info@deco-media.cz

Předplatné

  • Vouchery
  • Předplatné