Zajímavé je, že podle posledních průzkumů halušky vůbec nejsou tradičním slovenským jídlem, zdomácněly zde až s příchodem brambor v 19. století. Jejich příprava je však tak jedinečná, že v této podobě je nikde na světě nenajdete. A v tom jsou právě unikátní!
1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s moukou a vejcem, osolte. Těsto by mělo být polotuhé, nesmí téct, aby se dalo dobře protlačit haluškovým sítem.
2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a halušky do ní protlačte skrz síto.
3. Vařte krátce, jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené. Ihned je sceďte.
4. Kysanou smetanu promíchejte s brynzou dohladka a ihned vmíchejte do scezených halušek.
5. Anglickou slaninu nakrájejte na kostky a opražte na pánvi.
6. Halušky podávejte přelité výpekem a posypané slaninou, ozdobte je jarní cibulkou nebo nadrobno pokrájenou cibulí osmaženou dozlatova.
Čerstvá brynza je prý nejlepší od jara po celou sezonu, kdy se ovce pasou na trávě venku. Takže v zimě se nemusíte zdráhat a místo brynzy si dopřejte halušky (nebo také strapačky) s kysaným zelím a na kostky pokrájeným uzeným masem, na závěr posypané opraženou cibulkou. Bude to příjemná změna.