Obsah pod skořápkou se jednoduchými cukrářskými postupy změní v dezert s nepřekonatelně jemnou strukturou. Krém ze žloutků, celých vajec a smetany určitě o Velikonocích přidejte k oblíbeným tradičním sladkostem.
ANGLICKÝ KRÉM
Krémovou klasiku můžete servírovat v miskách s jakýmkoli ovocem. V broušených sklenkách bude ale jasné, že se jedná o sváteční záležitost.
Ve sklence je z něj působivý dezert. Ale můžete jím i polít závin.
PŘÍPRAVA 35 MINUT, MNOŽSTVÍ 4 SKLENIČKY
✷ 500 ml mléka
✷ 1 vanilkový lusk
✷ 8 žloutků
✷ 250 g cukru
✷ 4 lžíce drcených sušenek
✷ 1 zelené jablko
✷ 1 lžička citronové šťávy
✷ 1 lžička medu
1. Mléko vlijte do hrnce.
Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka do mléka. Vložte i rozříznutý lusk a mléko nechte přejít varem. Pak dejte lehce zchladnout.
2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Asi třetinu teplého mléka vlijte za stálého míchání do vyšlehaných žloutků, potom přilijte zbytek. Žloutky s mlékem proceďte přes sítko
do misky z ohnivzdorného skla.
3. Misku postavte na vodní lázeň a za stálého šlehání zahřívejte, až krém začne houstnout. Trvá to asi 10 minut. Teplotu udržujte zhruba na 80 °C, aby se žloutky nesrazily.
4. Krém nechte zchladnout.
5. Do skleniček rozdělte drcené sušenky a nakrájené jablko
s citronovou šťávou a medem. Vlijte krém a povrch ozdobte trochou nadrcených sušenek.
ZAPEČENÝ MAZANEC
Tohle sladké jídlo je dobrý důvod, proč upéct velký mazanec. Když z něj totiž kousek zbude, pochutnáte si na zapečených zbytcích ještě víc! Kousky krásně křupou a tvarohovo-žloutková vrstva je hebce doplňuje.
Vykoupat ve žloutkovém krému a zapéct dokřupava, to je pro zbytky mazance ten nejlepší osud.
PŘÍPRAVA 45 MINUT, POČET PORCÍ 4–6
✷ 50 g rozinek
✷ 50 ml rumu
✷ 250 g měkkého tvarohu
✷ 100 g moučkového cukru
✷ 1 lžička nastrouhané citronové kůry
✷ máslo na vymazání formy
✷ 4–5 plátků mazance
✷ 1 celé vejce
✷ 4 žloutky
✷ 1 vanilkový cukr
✷ špetka soli
✷ 250 ml smetany 31%
1. Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechte nabobtnat.
2. Tvaroh rozmíchejte se 60 g moučkového cukru a s citronovou kůrou.
3. Formu vymažte máslem a rozetřete do ní ochucený tvaroh.
4. Plátky mazance nakrájejte na kostky a rozprostřete je na tvarohovou vrstvu. Na ně položte nabobtnalé rozinky.
5. Vejce a žloutky rozmíchejte
se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a smetanou. Směsí zalijte obsah zapékací mísy. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 20–25 minut, až budou kostky mazance křupavé a zlatavé.
6. Nakonec pocukrujte.
ŽLOUTKOVÝ KRÉM
Je tak jemný a sladký, že ho budete chtít ujídat. Na křehkém listovém těstě bývá snad
ještě lepší.
Znáte ho z věnečků i žloutkových řezů, ale je výborný i sám o sobě.
PŘÍPRAVA 30 MINUT, MNOŽSTVÍ 600 ml
✷ 400 ml mléka
✷ 6 žloutků
✷ 2 sáčky vanilkového cukru
✷ 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
✷ 2 lžíce moučkového cukru
✷ 4 lžíce rumu
✷ 150 g másla
1. Do ohnivzdorné misky s kulatým dnem nalijte mléko a rozšlehejte v něm žloutky, vanilkový cukr
a pudinkový prášek.
2. Misku postavte na teplou vodní lázeň a za stálého míchání zahřívejte. Šlehejte, až krém zhoustne a škrob z pudinkového prášku se provaří.
3. Pak misku sundejte z vodní lázně. Do krému vmíchejte moučkový cukr a rum. Misku postavte
do studené vodní lázně. Za stálého šlehání ručním elektrickým šlehačem zchlaďte.
4. Až bude krém vlažný, vešlehejte do něj po kouskách změklé máslo a pak úplně vychlaďte.
NÁŠ TIP: Krém můžete servírovat v miskách nebo v různých dezertech. Nemusíte se zrovna péct s odpalovaným těstem.
KRÉM KARAMEL
I při vyfukování vajec na kraslice je možné oddělit žloutky od bílků. Bílek totiž vyteče první. Jen musíte opatrně foukat.
PŘÍPRAVA 50 MINUT + PEČENÍ A CHLAZENÍ,
POČET PORCÍ 4–6
✷ máslo na vymazání
✷ 1 malý pomeranč
✷ 100 g cukru krupice
✷ 2 lžíce vody
✷ 1 lžíce pomerančového likéru
✷ 500 ml plnotučného mléka
✷ 2 sáčky vanilkového cukru
✷ 4 vejce
1. Připravte si 4–6 zapékacích misek a vymažte je máslem. Postavte je do pekáčku.
2. Troubu zahřejte na 150 °C.
3. Z pomeranče okrájejte kůru a nakrájejte ho na kolečka.
4. Do pánve s nepřilnavým dnem rovnoměrně nasypte cukr. Vlijte vodu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vložte pomeranč a mírně vařte, až se voda odpaří a cukr začne zlátnout. Pokapejte likérem.
5. Pomeranč přendejte do misek, zalijte karamelem a nechte vychladit.
6. Mléko mírně ohřejte a vmíchejte do něj vanilkový cukr a vejce. Nešlehejte, aby se nevytvořila pěna. Směs proceďte a rozdělte do zapékacích misek.
7. Do pekáčku pod ně vlijte horkou vodu, asi do 2/3 výšky misek. Pečte při 150 °C asi 40 minut.
8. Pak v miskách vychlaďte nejlépe přes noc. Servírujte vyklopený na talířek.
PÁLENÝ KÉM
Francouzský crème brûlée je báječný. Karamelová vrstvička se s lehoučkým krémem krásně doplňuje.
Křupavé vrstvičky karamelu jsou spolu s jemným krémem absolutní mana.
PŘÍPRAVA 25 MINUT+ PEČENÍ A CHLAZENÍ,
POČET PORCÍ 6
✷ 150 ml plnotučného mléka
✷ 250 ml smetany 31%
✷ 50 g krupicového cukru
✷ 1 vanilkový lusk
✷ 3 žloutky
✷ 40 g krupicového cukru
1. Do hrnce vlijte mléko se smetanou, vsypte cukr a semínka vanilky i lusk. Mléko zahřejte a míchejte, až se
cukr rozpustí. Pak vše přelijte do mísy a nechte vychladit.
2. Žloutky rozmíchejte ve zchladlé směsi. Proceďte přes sítko a rozdělte do zapékacích misek. Ty postavte do pekáčku s horkou vodou sahající do dvou třetin výšky misek. Pekáček vložte do trouby a na 150 °C pečte 40 minut.
3. Pak vyndejte z horké lázně a nechte vychladit v lednici, ideálně přes noc.
4. Před podáváním povrch krému lehce posypte jemným krupicovým cukrem. Vložte do trouby pod rozžhavený gril a nechte zkaramelizovat.
PŘIPRAVILA ZDEŇKA SKOKANOVÁ
FOTO JAN HRDÝ