Když končí hájení posledních druhů ryb, začíná ta pravá rybářská sezona. Pořiďte si rybářský lístek, seznamte se s rybářem nebo alespoň navštivte vyhlášenou rybí restauraci. O rybí lahůdky se nesmíte nechat ochudit!
PSTRUH NA GRILU
Čerstvý kopr dokáže udělat s rybím masem hotové divy.
PŘÍPRAVA 10 MINUT, GRILOVÁNÍ 20 MINUT
Ingredience:
- 4 středně velcí pstruzi
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 zrnek jalovce
- 1 lžička semínek fenyklu
- 2 citrony
- 1 svazek kopru
- 3 lžíce olivového oleje
Příprava:
1. Pstruhy omyjte, osušte a ze všech stran i uvnitř osolte a opepřete.
2. Jalovec a fenykl podrťte v hmoždíři nahrubo a směsí pak potřete vnitřky ryb.
3. Citrony omyjte horkou vodou, nakrájejte je na plátky (i s kůrou) a spolu s čerstvými snítkami kopru rovnoměrně rozložte do břišních dutin. 4. Ryby ovažte kuchyňským provázkem, pokropte ze všech stran olivovým olejem a ugrilujte.
NÁŠ TIP: Kopr a citron si skvěle rozumí také s lososem, kterého si můžete dopřávat po celý rok.
Ryby se krásně upečou, když je nebudete z grilu násilně sundavat. Počkejte, až se sami tzv. pustí a teprve pak je obraťte. Péct je můžete i v alobalu.
SMAŽENÝ PSTRUH
Hroznové víno a mandle vás ve spojení s rybou příjemně překvapí.
PŘÍPRAVA 20 MINUT, SMAŽENÍ 15 MINUT
Ingredience:
- 300 g hroznového vína
- 4 středně velcí pstruzi
- sůl a pepř
- hladká mouka na poprášení
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce mandlových lupínků
- 80 ml bílého vína
- 2 lžíce zakysané smetany
- 500 g rozmačkaných a pokrájených jahod
Příprava:
1. Rozpulte hrozny a zbavte je případných peciček.
2. Pstruhy omyjte a osušte, odřízněte hlavy.
3. Z obou stran ryby osolte a opepřete a poprašte hladkou moukou.
4. V pánvi rozehřejte máslo s olejem a pstruhy na něm zvolna opečte z obou stran. Uchovejte v teple.
5. Ve výpeku opražte mandle a přidejte hrozny.
6. Zastříkněte bílým vínem a krátce poduste.
7. Omáčku zjemněte zakysanou smetanou a už dál nevařte. Podle chuti osolte a podávejte spolu s rybami.
NÁŠ TIP: Omáčku zastříkněte několika kapkami citronové šťávy, její nasládlá chuť tak dostane pikantnější zabarvení.
MARINOVANÝ PSTRUH
Sůl, kopr a medovo-hořčičná omáčka, to je skvělá kombinace!
PŘÍPRAVA 25 MINUT, MARINOVÁNÍ 2 DNY
Ingredience:
- 1 kg filetů ze pstruha
- 2 lžíce mořské soli
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce sekané koprové nati
Na omáčku:
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Příprava:
1. Na pracovní plochu si připravte velký kus silného grilovacího alobalu. Filety omyjte, osušte a polovinu vyskládejte kůží dospod na alobal. V misce smíchejte sůl, cukr a kopr.
2. Ryby hustě posypte solnou směsí. Navrch položte druhou polovinu filetů, kůží nahoru. Přitiskněte a alobal pevně zabalte.
3. Balíček vložte do porcelánového pekáčku, zatěžkejte prkénkem a dejte do lednice na 24 hodin. Pak balíček otočte, zatižte a marinujte dalších 24 hodin.
4. Šťávu z pekáčku vylijte, rybu osušte papírovou utěrkou a odkrajujte plátky bez kůže.
NÁŠ TIP: Omáčku vyšlehejte dohladka a podávejte vedle ryby s čerstvým pečivem.
FILETY Z CANDÁTA
Zeleninový základ obohatí šťavnaté rybí maso a naopak.
PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 30 MINUT
Ingredience:
- olivový olej
- 2 malé mrkve
- 1 malá cuketa
- 1 stroužek česneku
- 4 rajčata
- 2–3 šalotky
- 200 g mražené kukuřice
- sůl a pepř
- 1 kg filetů z candáta
- 1–2 lžičky provensálského koření
- citron k podávání
Příprava:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dno pekáčku pokropte olivovým olejem.
2. Očištěnou mrkev a cuketu nakrájejte na plátky, česnek posekejte nadrobno. Rajčata a šalotky nakrájejte na čtvrtiny až osminy. Zeleninu společně s kukuřicí rozprostřete na dno pekáčku a opět pokropte olivovým olejem. Osolte a opepřete.
3. Na zeleninový základ položte rybí filety, osolte a posypte kořením. Pečte v troubě doměkka, zhruba 30 minut.
NÁŠ TIP: Výběrem zeleniny se nenechte omezovat a kombinujte to, co vám přijde pod ruku. K rybám se například výborně hodí i cibule, papriky, fenykl, brokolice nebo lilek.