Zkuste si s námi připravit několik jarních jídel, ze kterých někdy hrášek doslova září a jindy se v nich zase skvěle maskuje. Jestli máte rádi zeleninu, s hráškem to můžete konečně pořádně roztočit!
Že se burgery nemusí připravovat jen z masa, vám dokáže naše vegetariánská varianta.
PŘÍPRAVA 1 HODINA, PEČENÍ 50 MINUT
Na hummus z červené řepy:
✷ 1 střední řepa ✷ olivový olej
✷ 1 stroužek česneku ✷ 1 lžíce tahini (sezamová pasta) ✷ 1⁄2 citronu
✷ sůl a pepř ✷ alobal
Na vege burger:
✷ 400 g konzervované cizrny
✷ 340 g konzervované kukuřice
✷ 1⁄2 svazku čerstvého koriandru (15 g)
✷ 1⁄2 lžičky sladké papriky
✷ 1⁄2 lžičky římského kmínu
✷ 4 lžíce hladké mouky ✷ špetka soli
✷ 1 citron – šťáva a kůra ✷ řepkový olej
✷ hamburgerové housky
✷ ledový salát ✷ výhonky zeleného hrášku a lusky cukrového hrášku
1. Řepu oloupejte a pokrájejte na menší kostky, osolte a opepřete. Alobal potřete olivovým olejem a dejte na něj řepu. Případně ještě zakápněte olejem. Zabalte a pečte 30–40 minut při 180 °C. Když je řepa měkká, tak ji vyndejte a nechte vychladnout. 2. Než se upeče a zchladí řepa, sceďte cizrnu a kukuřici a dejte je do mixéru. Přidejte koriandr, koření, mouku, citronovou kůru i šťávu a špetku soli a lehce promixujte. Ne úplně dojemna. 3. Na lehce pomoučněnou plochu rozdělte hmotu na čtyři stejné části a vytvarujte burgery asi 2 cm vysoké. Dejte na 30 minut do ledničky. 4. Rozehřejte trochu oleje a smažte je cca 10 minut, dokud nezezlátnou. 5. Mezitím rozmixujte zchladlou řepu s česnekem, 3 lžícemi olivového oleje, tahini pastou a šťávou z citronu. 6. Seskládejte hamburgery – na housku natřete řepový hummus, položte burger a salát s hráškem.
Výborná kombinace ryby, hrášku a krémové omáčky. Děti ji také ocení, jen jim do jídla nepřidávejte chilli papričku, případně použijte sladkou papriku. Ozdobte petrželkou.
PŘÍPRAVA 25 MINUT
✷ 2 porce tresky – filetu bez kůže
✷ 30 g másla
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ 150 ml šlehačky 40%
✷ 100 g zeleného hrášku
✷ 50 g čerstvých nasekaných bylinek – kopr, petrželka, pažitka a máta
✷ 1 chilli paprička
✷ sůl a pepř
1. Porce tresky osolte a opepřete. Na nepřilnavé pánvičce rozehřejte máslo s olejem. Vložte tresku a opékejte několik minut z jedné a pak z druhé strany. Opečenou tresku vyndejte z pánve a dejte stranou na nahřátý talíř (nebo do mírně vyhřáté trouby).
2. Do pánvičky přidejte šlehačku
a hrášek, nechte provařit. Přidejte bylinky a nasekanou chilli papričku, podle chuti dosolte.
3. Tresku přelijte omáčkou
NÁŠ TIP
Tohle božské jídlo chutná nejlíp jen na lžíci. Podávejte ideálně s těstovinami – hodí se domácí široké nudle. Dobrou chuť!
Jsou to vlastně zapečené nebo opečené chlebíčky s hráškovou pomazánkou.
V Itálii se crostini jedí zpravidla jako předkrm a různě obložené, ale vy si je můžete připravit třeba jako lehkou večeři nebo občerstvení pro hosty.
PŘÍPRAVA 15 MINUT
✷ 1 šálek čerstvého hrášku (nebo rozmrazeného)
✷ 1⁄2 šálku olivového oleje
✷ 1⁄2 šálku strouhaného parmazánu
✷ 1 stroužek česneku
✷ 1⁄2 lžičky nasekané chilli papričky
✷ sůl a pepř
✷ bageta nebo ciabatta k opečení
1. V menším hrnci dejte vařit vodu, vložte hrášek a vařte 3 minuty.
2. Sceďte a dejte
do mixéru. Přidejte olivový olej, parmazán, česnek a chilli.
3. Mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Ochuťte solí a pepřem.
4. Opečte nakrájené kousky bagety, potřete je pestem a dozdobte čerstvou zeleninou podle chuti.
NÁŠ TIP
Bagetky můžete opéct na troše másla s olivovým olejem a česnekem.
Když ji upečete, máte jistotu, že bude chtít každý kousek na talířek. Otestovali jsme ji na dětech a chutná opravdu skvěle!
PŘÍPRAVA 20 MIN., PEČENÍ 40 MIN.
✷ 275 g čerstvého nebo mraženého hrášku
✷ 200 g másla pokojové teploty
✷ 150 g cukru krupice
✷ 3 vajíčka
✷ 2 lžičky vanilkového extraktu
✷ šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
✷ 250 g polohrubé mouky
✷ 2 lžičky prášku do pečiva
✷ 1⁄2 lžičky soli
✷ máslo a hrubá mouka na formu
1. Předehřejte troubu na 160 °C. Menší bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2. Hrášek několik minut povařte, aby změkl. Propláchněte studenou vodou, aby zůstal krásně zelený,
a sceďte. Ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Dejte stranou.
3. Ve větší míse šlehejte máslo
s cukrem do světlé pěny. Přidávejte vajíčka. Vmíchejte zchladlé hráškové pyré, vanilku, kůru a šťávu z citronu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a solí. Po lžících přidávejte k hráškové hmotě.
4. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut, než se začne odlepovat od stěn.
Máte rádi překvapení? Zelená bábovka bude terčem mnoha otázek!
K zelené se hodí tyrkysová. Jedna barva nepřebíjí druhou a přitom spolu hezky ladí. Zlaté lemy a vidličky dají stolování s hráškem noblesu.
Delikatesa pro milovníky krémových, výrazně barevných polévek. Při servírování můžete přidat kysanou smetanu a čerstvou bazalku.
PŘÍPRAVA 10 MINUT, VAŘENÍ 30 MINUT
✷ 1 malý hlávkový salát
✷ 3 jarní cibulky
✷ 450 g hrášku
✷ 1–2 snítky máty
✷ 1 a 1⁄4 litru drůbežího vývaru
✷ 30 g másla
✷ 30 g hladké mouky
✷ 150 ml smetany ke šlehání ✷ sůl a pepř
1. Rozebrané, omyté a osušené salátové listy natrhejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Obojí spolu s hráškem a mátou vložte do hrnce a zalijte drůbežím vývarem. Přiveďte k varu a zvolna
vařte 25 minut.
2. Polévku prolisujte přes síto nebo rozmixujte a pak ještě proceďte.
3. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a upražte světlou
jíšku. Odstavte, přilijte hráškový krém a promíchejte.
4. Zvolna přiveďte k varu a přimíchejte smetanu. Osolte a opepřete.
Skvělá příloha třeba ke grilovanému masu. Chutná báječně i samostatně jako večerní pochoutka ke skleničce vína. Když zvolíte hezké zavařovací sklenice a víčka, budou ozdobou každého stolu.
PŘÍPRAVA 15 MINUT, VAŘENÍ 20 MINUT
Na 4 zavařovací skleničky:
✷ 1 kg hráškových lusků
✷ 2 citrony nakrájené na plátky
✷ 4 snítky rozmarýnu
✷ 4 větší stroužky česneku pokrájené na plátky
✷ 2 jarní cibulky
Na nálev:
✷ 600 ml vody
✷ 600 ml bílého vinného octa
✷ 3 lžíce mořské soli
✷ 1 lžíce celého černého pepře
✷ 2 lžíce kuliček hořčice
✷ 2 lžíce cukru
1. Zavařovací sklenice důkladně vymyjte. Hrášek omyjte
a očistěte. Vložte do sklenic, přidejte citron, rozmarýn,
česnek a cibulku.
2. Všechny suroviny do nálevu povařte v menším hrnci 2–4 minuty. Vlijte nálev do sklenic se zeleninou.
Zavřete a vložte do většího hrnce s horkou vodou.
3. Dejte vařit na 15 minut. 4. Opatrně vyndejte a nechte zchladnout. 5. Nechte uležet na chladnějším tmavém místě 3 týdny.
NÁŠ TIP
Použijte chemicky neošetřené citrony a snítky čerstvého rozmarýnu.
Možná že tímhle malým podfukem dostanete do dětí víc zeleniny než obvykle. Karbanátky se tváří, jako by byly částečně z masa, ale přitom jsou plné hrášku a špenátu. Pokapané citronem chutnají výtečně.
PŘÍPRAVA 20 MINUT, PEČENÍ 15 MINUT
✷ 250 g zeleného hrášku
✷ 100 g ovesných vloček
✷ 200 g špenátových listů
✷ 1 konzerva (400 g) čočky
✷ 1⁄2 bílé cibule
✷ 1 stroužek česneku
✷ hrst petrželky
✷ sůl a pepř
1. Pokud používáte mražený hrášek, zalijte jej
horkou vodou a nechte pár minut povolit. Pak sceďte.
2. Do mixéru se sekacími noži vsypte ovesné vločky a rozmixujte dojemna. K vločkám přidejte hrášek, špenát, čočku, cibuli, česnek a petrželku, sůl a pepř a rozmixujte.
3. Opečte na pánvičce nebo grilu, a jestli nespěcháte, rozpečte je v troubě při 180 °C.
NÁŠ TIP
Jednu hrst hrášku dejte po uvaření stranou a přidejte na závěr k rozmixované směsi, karbanátky tak získají krásnou plastickou strukturu a jejich vzhled vás bude bavit. Jestli máte děti, které hrášek nejedí, raději to nedělejte!
Taky máte trauma z hrachové kaše ze školní jídelny? Vyzkoušejte s námi její obměnu ze sladkého hrášku a máty. Bude vám připadat, že jíte něco docela jiného.
PŘÍPRAVA 15 MINUT
✷ 10 g másla
✷ 1 lžíce olivového oleje
✷ 450 g hrášku
✷ 1 cibule
✷ 250 ml zeleninového vývaru nebo vody
✷ 1 hrst čerstvé máty
✷ 80 ml smetany (sójové smetany, případně šlehačky)
✷ sůl
1. Na másle a oleji zpěňte 3–4 minuty najemno nakrájenou cibuli.
2. Přidejte hrášek, který jste před 30 minutami vyndali z mrazáku, zeleninový vývar nebo vodu, nahrubo nasekanou mátu a sůl a vše 5–6 minut provařte na středním plameni.
3. Směs zalijte smetanou a 1 minutu provařte.
4. Rozmixujte na hladké pyré, můžete ozdobit zakysanou smetanou a pár lístky máty.