Tématem této knihy je legální využití rostliny konopí jako zdravé potraviny. Vyzkoušejte jednu z nejstarších kulturních plodin, používanou už 12 000 let.
Tato všestranně užitečná rostlina se po mnoha letech přežívání v ústraní dostává opět na výsluní zasloužené pozornosti. K potenciálu konopí se díky moderním vědeckým výzkumům z 2. poloviny
20. století upínají naděje na prevenci celé řady neduhů zapříčiněných dnešním stylem života.
Konopí ale ocení i ti, kteří hledají původní potraviny, které by oživily jídelníček.
ČÍM POTRAVINY Z KONOPÍ PROSPÍVAJÍ?
✷ Konopné semínko je tradičním zdrojem mimořádně cenných nutričních látek.
✷ Zásadním přínosem je obsah polynenasycených mastných kyselin – omega-6 a omega-3. Tyto látky jsou tzv. esenciální, naše tělo si je neumí vyrobit, ale nutně je potřebuje k zajištění zdraví a k normálnímu fungování organismu.
✷ Konopné semínko má mimořádně vysoký obsah omega-3 kyselin, které jsou navíc v ideálním poměru
1 : 3 k omega-6 kyselinám. Takto vyvážený poměr nemá žádná jiná potravina!
✷ Proteinové látky z konopného semínka obsahují všech 22 aminokyselin včetně 8 esenciálních aminokyselin se zásadním významem pro výživu.
✷ Konopné produkty jsou přirozeně bezlepkové a neobsahují alergeny. Mají vysoký přirozený obsah vitaminu E a minerálů.
✷ Konopí se pěstuje v Evropě, není tedy nutné převážet ho přes polovinu planety a náročně zpracovávat. Je tradiční potravinou již mnoho staletí. Náš organismus navíc umí konopné potraviny velmi dobře zpracovat a využít. Konzumací konopných potravin pomůžete svému zdraví, omezíte vznik civilizačních chorob a zvýšíte svou kondici!
Jezte konopí! Konopná kuchařka se 45 moderně laděnými recepty, František Švejda a Kateřina Bednářová, foto Alena Hrbková, cbdvakci.cz, 390 Kč
Náš tip
Konopí se označuje jako superpotravina díky vysokému obsahu omega-3 kyselin.
Květáková polévka
Hedvábný krém je tentokrát obohacený konopnou smetanou a lahodně křupavými parmazánovými chipsy.
Květáková polévka s konopnou smetanou a parmazánovými chipsy
Bezlepkové a vegetariánské
PŘÍPRAVA 45 MINUT + CHLAZENÍ + NAMOČENÍ PŘES NOC
✷ 1⁄2 hrnku konopných semínek
✷ 2 lžíce slunečnicových semínek
✷ 1 celý květák
✷ olej
✷ 1 palice česneku
✷ 1 cibule
✷ 1 bobkový list
✷ pár snítek tymiánu
Na parmazánové chipsy:
✷ 8 lžic strouhaného parmazánu
1. Konopná a slunečnicová semínka zalijte studenou vodou a nechte přes noc, nebo aspoň hodinu, namočit.
2. Předehřejte troubu na 200 °C.
Na plech s pečicím papírem udělejte 8 hromádek ze strouhaného parmazánu. Pečte 5 minut, až se sýr rozteče. Nechte chipsy vychladnout. 3. Květák rozeberte na větší růžičky a pokapejte olejem. Česnekovou palici seřízněte u stopky, aby se ukázaly stroužky. Celý jej také potřete olejem. Květák a česnek dejte na plech, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte půl hodiny. Po upečení nechte zchladnout a pak opatrně vymáčkněte stroužky.
4. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na oleji. Přihoďte bylinky a nechte rozvonět.
Potom vložte pečený květák a česnek, zalijte litrem vody a vařte 10 minut. Pak vylovte bobkový list
a polévku rozmixujte dohladka.
5. Semínka rozmixujte na hladký hustý krém, který připomíná smetanu. Přidejte směs do polévky a nechte už jen přejít varem. Při podávání každou porci polévky ozdobte kousky parmazánových chipsů.
VEPŘO-KNEDLO- ZELO
Může být něco klasičtějšího než tato kombinace? I klasika ale nabízí prostor pro fantazii – znáte konopné knedlíky?
Vepřo-konopné knedlo-zelí
PŘÍPRAVA 30 MINUT,
PEČENÍ, VAŘENÍ 75 MINUT
Na vepřovou panenku:
✷ 700 g vepřové panenky
✷ 2 stroužky česneku
✷ 1 lžíce plnotučné hořčice
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ drcený pepř
✷ sůl
Na kynuté konopné knedlíky:
✷ 250 ml mléka
✷ 400 g hladké mouky
✷ 3 lžíce konopné mouky
✷ 15 g droždí
✷ 1⁄2 lžičky cukru
✷ 1 vejce
✷ 1 lžíce oleje
✷ sůl
✷ 80 g konopného semínka
Na zelí s červenou řepou:
✷ 1⁄2 hlávky červeného zelí
✷ 2 lžíce másla
✷ 1 červená cibule
✷ 350 g syrové červené řepy
✷ 3 lžíce hnědého cukru
✷ 2 hvězdičky badyánu
✷ 2 svitky skořice v celku
✷ 80 ml vinného octa
✷ 1 jablko
✷ sůl, pepř
1. Nejdříve se pusťte do přípravy zelí. V širokém kastrolu rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit cibulku. Po pár minutách přidejte zelí a řepu, posypte cukrem, lžičkou soli, přihoďte také koření a dobře promíchejte. Podlijte octem a trochou vody. Zakryjte pokličkou a nechte dusit při mírném plameni zhruba tři čtvrtě hodiny. Po uplynutí této doby přihoďte oloupané jablko nakrájené na plátky a duste ještě alespoň půl hodiny. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
2. Na knedlíky lehce ohřejte mléko přibližně na teplotu lidského těla, tedy tak, že v něm půjde bez problémů udržet prst. Oba druhy mouky nasypte do mísy a dobře promíchejte. Uprostřed udělejte malý důlek a nadrobte do něj droždí. Zalijte menší polovinou ohřátého mléka, přidejte cukr a zlehka promíchejte. Nechte krátce vzejít na kvásek.
3. Až se na kvásku udělají bublinky, přidejte vejce, sůl, olej a zatím nahrubo propracujte. Pak začněte pozvolna přilévat zbývající mléko a dobře propracujte ručně nebo za pomoci kuchyňského robotu. Mísu
s hotovým těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň půl hodiny v teple kynout.
4. Z vykynutého těsta vytvarujte malé bochánky. Každý bohatě obalte v konopném semínku a nechte ještě krátce dokynout pod utěrkou. Vařte 20 minut v páře.
5. Česnek utřete a smíchejte s hořčicí a lžící oleje. Vepřovou panenku osolte, potřete ze všech stran připravenou marinádou a nechte chvíli odpočinout.Potom maso zprudka opečte na zbývajícím oleji.
Pro dopečení přesuňte panenku do trouby. Posypte drceným pepřem a pečte 20 minut při teplotě 180 oC. Před nakrájením nechte panenku 5 minut odpočinout. Podávejte s červeným zelím a konopnými knedlíky.
Salát s čočkou a zeleninou.
Syté, zdravé a hlavně dobré jídlo pro celou rodinu
Salát s pečenou zeleninou a čočkou beluga
Vegetariánské, bezlepkové, bezlaktózové
PŘÍPRAVA 40 MINUT + ULEŽENÍ
✷ mix barevné zeleniny – barevnépapriky, dýně, zelená a žlutá cuketa, lilek
✷ 1 červená cibule
✷ olivový olej
✷ 350 g černé čočky beluga
✷ konopná semínka na posypání
✷ pár snítek tymiánu
Na dresink:
✷ 1 lžíce jablečného octa
✷ 2 lžíce konopného oleje
✷ 1 lžíce olivového oleje
✷ 1 lžíce dijonské hořčice
✷ 1 stroužek česneku
✷ 1 lžíce strouhaného zázvoru
✷ 1 lžička tekutého medu
✷ sůl
1. Zeleninu včetně červené cibule nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem, aby se všechny kousky dobře obalily. Rozložte na plech a dejte péct na cca 15–20 minut. Zatímco se zelenina peče, uvařte čočku podle návodu.
2. Z octa, konopného i olivového oleje, dijonské hořčice, utřeného česneku a nastrouhaného zázvoru ušlehejte dresink. Dochuťte dresink medem a nalijte na ještě teplou čočku. Dobře promíchejte.
3. Přidejte k čočce pečenou zeleninu, konopné semínko a tymián. Čočkový salát můžete podávat teplý, nebo také zastudena.
NÁŠ TIP: Černé čočce beluga se přezdívá čočkový kaviár, protože je ze všech odrůd čočky nejmenší.
Za její černou barvu mohou podobné pigmenty jako v ostružinách a borůvkách – a po namočení se stane spíš tmavě fialovou. Namáčejte ji 2–3 hodiny, slijte a v nové vodě vařte 20–25 minut.
NEPEČENÝ BORŮVKOVÝ CHEESCAKE
Taky milujete sametově hebkou chuť krémových dezertů? Borůvky a konopný protein vás překvapí novou kombinací chutí.
Nepečený borůvkový cheescake
Vegetariánské
PŘÍPRAVA 30 MINUT + CHLAZENÍ
✷ 200 g sušenek
✷ 1–2 lžíce kakaového prášku
✷ 100 g másla
✷ 350 g tvarohu baleného ve staniolu
✷ 350 ml smetany ke šlehání
✷ 3 lžíce borůvkového konopného proteinu
✷ 2 lžíce želatiny v prášku
✷ 2 lžíce čekankového sirupu
✷ borůvky na ozdobení
1. Uvedené množství surovin je určeno na menší formu o průměru 20 cm. Rozkládací dortovou formu vyložte potravinářskou fólií. Až bude dort hotový, půjde snadněji vyjmout.
2. Sušenky rozsekejte v mixéru na prášek. Smíchejte je s kakaem a rozpuštěným máslem. Vše vyklopte
do připravené formy a pevně namačkejte do rovnoměrné hladké vrstvy. Můžete si pomoct například hrnkem nebo skleničkou s rovným dnem. Připravený korpus dejte alespoň na půl hodiny zatuhnout do lednice a mezitím si přichystejte krém.
3. Do misky dejte tvaroh, šlehačku, borůvkový konopný protein a práškovou želatinu. Oslaďte čekankovým sirupem a vyšlehejte dohladka. Navrstvěte krém na korpus, uhlaďte a vraťte do ledničky k zatuhnutí.
Před podáváním ozdobte borůvkami.
NÁŠ TIP: Na bezlepkovou variantu smíchejte 200 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů a 60 g másla. Pro tmavý korpus přidejte 2 lžíce kakaového prášku.
Konopná majonéza
Bezlepkové, vegetariánské, bezlaktózové
PŘÍPRAVA 20 MINUT
✷ 1 žloutek
✷ 100 ml konopného oleje
✷ 1⁄2 lžičky hořčice
✷ sůl
Na dochucení:
✷ citronová šťáva, kapary, pažitka, bylinky, chilli, wasabi apod.
1. Žloutek dejte do menší misky a ručně prošlehejte metličkou. Přidejte pár kapek oleje a ihned rychle šlehejte. Pracujte velmi trpělivě a po malých dávkách. Jakmile se to s olejem přežene, majonéza se už nikdy znovu nespojí. Kdyby se vám to stalo, je lepší začít znovu.
2. Již po přidání pár mililitrů oleje uvidíte, že směs začíná emulgovat. Postupně majonéza zhoustne
a viditelně nabyde.
3. Hotovou majonézu v základní verzi dochuťte hořčicí a solí. Uchovávejte v lednici a nejpozději do týdne spotřebujte.
NÁŠ TIP: Použijte kvalitní vejce z dobrého chovu. Žloutek by měl mít ideálně pokojovou teplotu. Olej si odměřte do sklenice nebo lahvičky s hubičkou pro nalévání, ze které bude snadné přilévat ho po opravdu malých dávkách. Nedoporučujeme lít olej rovnou z olejové lahve, protože byste mohli špatně odhadnout množství. Majonéza totiž začne poměrně brzy houstnout a tvářit se, že je hotová. Stále ovšem zůstává ve fázi, kdy ještě potřebuje další olej a další šlehání, a mohla by vám později zřídnout.
Konopné mléko
Bezlepkové, vegetariánské, veganské a bezlaktózové
PŘÍPRAVA 10 MINUT + 1 HODINA NA ULEŽENÍ
✷ 1⁄2 hrnku konopných semínek
✷ 1 datle bez pecky – můžete vynechat, nebo naopak přidat podle chuti
✷ 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu
✷ špetka soli
1. Konopná semínka zalijte litrem vody. Nechte hodinu stát, aby se semínka namočila. Potom přidejte datli, vanilku a špetku soli a mixujte alespoň 1 minutu při vysokých otáčkách.
2. Výsledné mléko většinou není potřeba přecedit. Pokud byste to ale chtěli udělat, použijte čisté plátýnko nebo jemnou textilní utěrku. Vložte utěrku do cedníku, přelijte přes ni rozmixovaná semínka a nechte vykapat.
3. Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 5 dní. Můžete jej i zamrazit pro další použití. Pro krémovější konzistenci použijte o čtvrtinu méně vody, pro méně hutné mléko naopak přidejte více vody.
NÁŠ TIP: Konopné mléko najde své využití všude v receptech, kde se používá běžné kravské mléko, nejen v jídlech z této knihy. Lahodné je na pití i samo o sobě. Přidáním kakaového prášku nebo kakaového konopného proteinu vyrobíte čokoládové mléko. Dobré jsou i varianty ochucené ovocem, bobulovým či jinými druhy.