Zátiší s dýněmi začátkem podzimu zlákalo k tvorbě nejednoho malíře. Krásným kompozicím nejde odolat stejně jako chutím jídel, které jsme pro vás připravili.
TEXT ALEXANDRA ROZTOČILOVÁ
Dýně jsou jako umělecké objekty, inspirují tvary a barvami, a ač se mnohým může zdát jejich chuť poněkud mdlá, uvaříte a upečete z nich slaná i sladká jídla, hodná dokonalého gurmánského zážitku.
Z desítek druhů dýní je pro vaření nejvhodnější hokkaido, která může být i zajímavou náhražkou brambor, hodně oblíbená v kuchyni je máslová nebo muškátová dýně. Mnohým se na dýních líbí, že oranžová barva rozzáří talíř, ale podstatnější je, že dužina obsahuje spoustu zdravých látek jako hořčík, draslík, sodík, betakaroten nebo vlákninu. Dýňová semínka jsou navíc bohatá na zinek.
∼ Dýně baňaté, protáhlé nebo připomínající velké hrušky…, vyzkoušejte je všechny. ∼
Ne každá dýně se hodí na určitý druh jídla. Nejlepší je vyzkoušet si jejich chutě a konzistenci. Máslová dýně
s malým množstvím semínek se doporučuje k restování a grilování, skvělá je třeba jako příloha ke steakům,
k přípravě omáček, nádivek, pyré nebo krémových dýňových polévek i zapečená na sladko nebo naslano. Špagetová dýně má protáhlý tvar a hýří barvami. Vaří se vcelku neoloupaná. Z dužiny tak získáte dýňové špagety, které můžou nahradit těstoviny. Muškátová dýně má nápadné žebrování a sytě oranžovou měkkou dužinu, z níž můžete připravit polévky, pyré nebo třeba koláče. Váží 10 až 20 kilogramů, a tak se hodí
pro zavařování a na kompoty.
Jsou kulovité. Jeden druh je tmavě oranžový, druhý světle zelený. Dužina má výraznou, nasládlou chuť.
Má tvar velké hrušky. Oranžová dužina připomíná avokádo, ale svou chutí připomíná lískové oříšky.
Kulovitý nebo zploštělý plod váží až desítky kg. Lze ji skladovat přes zimu. Hodí se na kompoty, džemy, polévky..
POTĚCHA PRO OKO
Jestli pravidelně z dýní vaříte, uložte si je nejlépe do studené chodby nebo předsíně, kde vás budou každý den vítat. Zvyknete si na ně tak, že se budete muset přemlouvat, abyste je nakonec přece jen snědli.
Měla by být zdřevnatělá s prasklinkami, ale nepoškozená, s tvrdou a matnou slupkou. Plod potěžkejte a vybírejte takový, který se vám zdá těžší. Lehká dýně bývá plná semínek. Větší dýňovou úrodu nemusíte všechnu rozdat. V chladnu a suchu, ideálně při teplotě okolo 10°C, by vám měly dýně vydržet až čtyři měsíce.
Jestli milujete krémové polévky, pochutnáte si. Zelenina s luštěninou vás navíc zasytí.
PŘÍPRAVA: 45 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 1 lžíce olivového oleje
✷ 2 nakrájené cibule
✷ 2 stroužky nasekaného česneku
✷ 800 g nakrájené dýně
✷ 100 g červené čočky
✷ 1 lžíce sušeného tymiánu
✷ 1 litr zeleninového vývaru
✷ Sůl
✷ Pepř
✷ 1 kelímek zakysané smetany
Na pražená semínka:
✷ Dýňová semínka
✷ 1 lžíce olivového oleje
✷ Špetka cukru
✷ Špetka soli
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Polévce se říká sluníčková. Tím na ni můžete nalákat i malé děti.
Jestli chcete oslnit návštěvu na pohled atraktivním jídlem, tohle je správná volba.
PŘÍPRAVA: 50 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 1 kg máslové dýně, oloupané a nakrájené
✷ 3 lžíce olivového oleje
✷ 50 g másla
✷ 1 nakrájená cibule
✷ 300 g kulatozrnné rýže
✷ 200 ml suchého bílého vína
✷ 1,5 litru zeleninového vývaru
✷ 1 svazek čerstvého tymiánu
✷ 50 g parmazánu
Na vepřovou panenku:
✷ 200 g anglické slaniny
✷ 2 vepřové panenky
✷ 2 lžíce oleje
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Rizoto posypte kousky opečené dýně a lístky tymiánu. Dobrou chuť!
Balzám na nervy a sladká bomba, kterou se zasytíte na celé odpoledne.
PŘÍPRAVA A KYNUTÍ: 3 HODINY, PEČENÍ: 30 MINUT
INGEDIENCE:
✷ 3 hrnky hladké mouky
✷ ¼ hrnku krupicového cukru
✷ 1 instantní droždí
✷ 1 lžíce dýňového koření
✷ ½ hrnku rozehřátého másla
✷ ½ hrnku podmáslí
✷ ½ hrnku dýňového pyré
✷ 1 vejce
✷ Špetka soli
Na náplň:
✷ ½ hrnku změklého másla
✷ 1 hrnek hnědého cukru
✷ 3 lžíce mleté skořice
Na polevu:
✷ 200 g čerstvého sýra
✷ 2 hrnky cukru moučky
✷ Špetka soli
✷ 3 – 4 lžíce smetany
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Dýňové koření obsahuje skořici, muškátový oříšek, zázvor, nové koření a hřebíček.
S dijonskou hořčicí to nepřežeňte. Mohli byste přebít chuť dýně.
PŘÍPRAVA: 10 MINUT, PEČENÍ: 30 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 1 dýně hokkaido
✷ 1 citron
✷ 125 ml olivového oleje
✷ 2 lžíce červeného vinného octa
✷ 2 lžičky dijonské hořčice
✷ 2 lžičky medu
✷ Sůl
✷ Kozí sýr
✷ Čerstvá petrželka
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
K dýni ještě přidejte upečenou červenou řepu, fíky a vlašské ořechy.
Chutnají s šalvějí a parmazánem.
PŘÍPRAVA: 45 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 1 malá máslová dýně
✷ 250 g ricotty
✷ 2 stroužky česneku
✷ 2 lžíce čerstvé bazalky
✷ ½ lžičky čerstvě mletého pepře
✷ Sůl
✷ Těsto na těstoviny
✷ Olivový olej
Křupavé šalvějové listy:
✷ 10 lístků šalvěje
✷ 2 lžíce olivového oleje
Na ozdobení:
✷ Parmazán
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Jídlům z dýní sluší jako ozdoba zelené lístky bylinek, skořice nebo semínka.
Moučník, o němž se vám bude zdát.
PŘÍPRAVA: 30 MINUT, PEČENÍ: 1 HODINA
INGREDIENCE:
✷ 200 g zázvorových sušenek
✷ 5 lžic másla
✷ 300 g pečené dýně
✷ 1 hrnek krupicového cukru
✷ 1 lžička mleté skořice
✷ ½ lžičky sušeného zázvoru
✷ ¼ lžičky muškátového oříšku
✷ ¼ lžičky mletého hřebíčku
✷ ½ lžičky soli
✷ 1 hrnek šlehačky
✷ 1 hrnek čerstvého sýra
✷ 5 vajec
Na karamelovou omáčku:
✷ 1 hrnek krupicového cukru
✷ 2 lžíce kukuřičného sirupu
✷ 2 lžíce vody
✷ ½ hrnku šlehačky
✷ 1 lžíce másla
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Připravte si karamelovou omáčku. Cukr, sirup a vodu lehce zahřívejte v pánvi, dokud cukr nezačne zlátnout. Do karamelu přidejte šlehačku a máslo a lehce promíchejte. Dort jí polijte.
Dýňovou kávou oslníte zastánce zdravé výživy. Nebojte se jí!
PŘÍPRAVA: 10 MINUT
INGREDIENCE:
✷ ¼ hrnku dýňového pyré
✷ ½ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
✷ 1 lžička dýňového koření
✷ ½ lžičky vanilkového extraktu
✷ ½ hrnku horké silné kávy
✷ Šlehačka
✷ Muškátový oříšek
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Připravte si dýňový sirup. Hrnek vody zahřejte s ¾ hrnku hnědého třtinového cukru. Po rozpuštění vmíchejte ½ lžičky dýňového koření a 3 lžíce dýňového pyré, metlou rozšlehejte. Slijte přes cedník na čaj. V chladničce vydrží 14 dní.
∼ DOBROU CHUŤ! ∼