Mícháte rádi klasiku s novými objevy? Připravili jsme pro vás pár zimních receptů, na kterých si můžete pochutnávat po celé období Vánoc až do konce roku. A dál…
TEXT REDAKCE, RECEPTY A FOTO SVATAVA VAŠKOVÁ
∼ VYCHUTNEJTE SI ČISTÉ CHUTĚ PROSTÉ STAROČESKÉ KUCHYNĚ. VŠE SE DOPLŇUJE, NIC NEPŘEBÍJÍ. ∼
Geniálně jednoduchý recept z kuchyně našich prababiček je stále oblíbený. Skvělá chuť a nepřeberné množství kombinací!
PŘÍPRAVA: 20 MINUT, PEČENÍ: 20 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 500 g vařených brambor
✷ 150 g hladké mouky
✷ Sůl
✷ Sádlo
Na povidlovou omáčku:
✷ 200 g švestkových povidel
✷ 200 ml uzeného vývaru
✷ 2 lžíce másla
✷ 1 lžíce hladké mouky
✷ Špetka skořice
POSTUP:
∼ LOKŠE ∼
Podávejte s kachním či husím masem, přelité povidlovou omáčkou.
V tomto staročeském receptu jsou houby, které v chudých rodinách často nahrazovaly maso.
PŘÍPRAVA: 30 MINUT, VAŘENÍ A PEČENÍ: 1 HODINA
INGREDIENCE:
✷ 300 g krup
✷ 250 g uzené krkovice nebo masité anglické slaniny
✷ 70 g sádla
✷ 1 cibule
✷ 2 hrsti sušených hub
✷ 3 stroužky česneku
✷ 1 lžíce sušené majoránky
✷ Sůl
✷ Pepř
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Na štědrovečerním stole se kuba ocitl jako ideální postní pokrm, protože neobsahoval maso. Naše verze je obohacená o anglickou slaninu, ale pokud nechcete na Štědrý den šidit nebo máte doma vegetariány, prostě slaninu vynechte.
∼ NEFANDÍTE KROUPÁM? ZKUSTE MÍSTO NICH RÝŽI, ŠPALDU NEBO BRAMBORY. ∼
Když uspořádáte rodinnou soutěž ve výrobě bramborového salátu, každý bude úplně jiný. Zkuste i tento!
PŘÍPRAVA: 30 MINUT, CHLAZENÍ: 3 HODINY
INGREDIENCE:
✷ 1 kg brambor typu A
✷ 1 větší mrkev
✷ 1 větší petržel
✷ Kousek celeru (nemusí být)
✷ 2 vejce
✷ 1 šunková klobása
✷ 1 malá konzerva sterilovaného hrášku
✷ 1 lžíce plnotučné hořčice
✷ 2 nakládané okurky
✷ 250 ml majonézy
✷ Sůl
✷ Pepř
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Bramborový salát je nejlepší druhý den, to máte určitě vyzkoušené. Nespěchejte na něj, trpělivost se vyplatí.
Božská mana pro milovníky masa!
PŘÍPRAVA: 20 MINUT, PEČENÍ: 7 HODIN
INGREDIENCE:
✷ 1 vepřové koleno
✷ 1 střední cibule
✷ 2 – 3 stroužky česneku
✷ 250 ml černého piva
✷ 2 lžíce medu
✷ 1 lžíce grilovacího koření bez soli
✷ Sůl
✷ Pepř
✷ Slunečnicový olej
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Při pomalém pečení se všechny chutě dokonale propojí. Nespěchejte!
Vděčná zásoba lahodného občerstvení pro nenadálé hosty. Pozor, vyvolává závislost!
PŘÍPRAVA: 30 MINUT, CHLAZENÍ: 2 HODINY
INGREDIENCE:
✷ 400 g husích jater
✷ 200 g kvalitního másla
✷ 1 malá cibule
✷ 1 stroužek česneku
✷ 1 lžička čerstvého tymiánu
✷ 1 lžička čerstvého rozmarýnu
✷ 50 ml brandy
✷ Sušené brusinky, mandle nebo jedlé kaštany
✷ Sůl
✷ Celý barevný pepř
POSTUP:
Čím menší dukátky uděláte, tím více hostů uspokojíte a tím rychleji ze stolu zmizí. Nejlepší jsou ještě horké. Tak pozor, aby vám je ostatní nesnědli.
PŘÍPRAVA: 70 MINUT, PEČENÍ: 15 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 200 g brynzy
✷ 160 g másla
✷ 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
✷ 250 g polohrubé mouky
✷ Kmín nebo mandle
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Slané zákusky jsou často vítanou změnou a ze stolu obloženého sladkostmi mizí jako první.
Ideální nepečené cukroví pro všechny, kdo nemohou nebo nechtějí mouku. Místo instantního cappuccina můžete použít jinou příchuť kávy nebo kakao.
PŘÍPRAVA: 15 MINUT, CHLAZENÍ: 1 HODINA
INGREDIENCE:
✷ 370 g bílé čokolády
✷ 100 g mletých mandlí
✷ 100 g mletých vlašských ořechů
✷ 4 lžíce smetany
✷ 40 g másla
✷ Instantní cappuccino
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Lahodné máslové kuličky jsou vlastně univerzální a záleží na vás, jakou příchuť jim dáte tím, v čem je obalíte.