Krásný rok
  • Kuchařka z lesa
  • Cestování
    • Pavouček Vincek
  • Vyrábíme
  • Jídlo
  • Zdraví
  • Zvířátka
  • Tradice
  • Bydlení
  • Putování s toulavou botou
  • Vouchery
  • Předplatné
30. 12. 2020 od redakce

Sváteční recepty

Sváteční recepty
30. 12. 2020 od redakce

Mícháte rádi klasiku s novými objevy? Připravili jsme pro vás pár zimních receptů, na kterých si můžete pochutnávat po celé období Vánoc až do konce roku. A dál…

TEXT REDAKCE, RECEPTY A FOTO SVATAVA VAŠKOVÁ

∼ VYCHUTNEJTE SI ČISTÉ CHUTĚ PROSTÉ STAROČESKÉ KUCHYNĚ. VŠE SE DOPLŇUJE, NIC NEPŘEBÍJÍ. ∼

Bramborové lokše

Geniálně jednoduchý recept z kuchyně našich prababiček je stále oblíbený. Skvělá chuť a nepřeberné množství kombinací! 

PŘÍPRAVA: 20 MINUT, PEČENÍ: 20 MINUT

INGREDIENCE:

✷ 500 g vařených brambor
✷ 150 g hladké mouky
✷ Sůl
✷ Sádlo

Na povidlovou omáčku:

✷ 200 g švestkových povidel
✷ 200 ml uzeného vývaru
✷ 2 lžíce másla
✷ 1 lžíce hladké mouky
✷ Špetka skořice 

POSTUP: 

  1. Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte.
  2. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle. Vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce.
  3. Ještě horké je potřete sádlem.
  4. Na povidlovou omáčku zaprašte rozpuštěné sádlo hladkou moukou a vzniklou jíšku zalijte asi 200 ml uzeného vývaru. Do vzniklé směsi přidejte povidla, smíchejte a chvíli vařte. Dochuťte skořicí a solí.

∼ LOKŠE ∼
Podávejte s kachním či husím masem, přelité povidlovou omáčkou.

Houbový kuba

V tomto staročeském receptu jsou houby, které v chudých rodinách často nahrazovaly maso.

PŘÍPRAVA: 30 MINUT, VAŘENÍ A PEČENÍ: 1 HODINA

INGREDIENCE: 

✷ 300 g krup
✷ 250 g uzené krkovice nebo masité anglické slaniny
✷ 70 g sádla
✷ 1 cibule
✷ 2 hrsti sušených hub
✷ 3 stroužky česneku
✷ 1 lžíce sušené majoránky
✷ Sůl
✷ Pepř

POSTUP:

  1. Den předem namočte kroupy do vody. Druhý den je sceďte a dejte vařit do osolené vody doměkka. Pak je slijte a nechte v cedníku.
  2. Sušené houby namočte do vody, stačí asi na 30 minut. 
  3. 50 g sádla rozpalte na pánvi. Na něm opečte cibuli, až začne zlátnout, přidejte vyždímané, trochu nasekané houby a na kostičky nakrájenou uzenou krkovici. Společně orestujte.
  4. Stroužky česneku utřete s trochou soli. Uvařené kroupy vsypte do pánve k houbovo-masové směsi, přidejte utřený česnek, pepř a majoránku a společně zamíchejte. Směs ochutnejte a případně dosolte.
  5. Zapékací mísu nebo pekáč vymažte zbytkem sádla a nasypte do něho směs, povrch uhlaďte a dejte zapéct na 15 – 20 minut.

» NÁŠ TIP «
Na štědrovečerním stole se kuba ocitl jako ideální postní pokrm, protože neobsahoval maso. Naše verze je obohacená o anglickou slaninu, ale pokud nechcete na Štědrý den šidit nebo máte doma vegetariány, prostě slaninu vynechte.

∼ NEFANDÍTE KROUPÁM? ZKUSTE MÍSTO NICH RÝŽI, ŠPALDU NEBO BRAMBORY. ∼

Tradiční bramborový salát

Když uspořádáte rodinnou soutěž ve výrobě bramborového salátu, každý bude úplně jiný. Zkuste i tento!

PŘÍPRAVA: 30 MINUT, CHLAZENÍ: 3 HODINY

INGREDIENCE: 

✷ 1 kg brambor typu A
✷ 1 větší mrkev
✷ 1 větší petržel
✷ Kousek celeru (nemusí být)
✷ 2 vejce
✷ 1 šunková klobása
✷ 1 malá konzerva sterilovaného hrášku
✷ 1 lžíce plnotučné hořčice
✷ 2 nakládané okurky
✷ 250 ml majonézy
✷ Sůl
✷ Pepř

POSTUP: 

  1. Omyté neoloupané brambory dejte vařit společně s neoloupanou celou mrkví, petrželí a kouskem celeru.
  2. Zvlášť si uvařte 2 vejce natvrdo.
  3. Uvařené brambory a zeleninu nechte zcela zchladnout a pak je oloupejte. Stejně tak uvařená vejce.
  4. Brambory, vejce natvrdo, šunkovou klobásu a nakládané okurky nakrájejte na kostičky. (Na brambory a vejce použijte kovový kráječ – mřížku.)
  5. Uvařenou a oloupanou kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Vše přendejte do velké mísy. Přidejte hrášek bez nálevu, plnotučnou hořčici a majonézu. Vše opatrně smíchejte tak, aby se brambory příliš neporušily.
  6. Podle chuti salát dosolte a lehce opepřete. Podávejte ideálně pár hodin odleželý v lednici.

» NÁŠ TIP « 
Bramborový salát je nejlepší druhý den, to máte určitě vyzkoušené. Nespěchejte na něj, trpělivost se vyplatí. 

Pečené vepřové koleno

Božská mana pro milovníky masa!

PŘÍPRAVA: 20 MINUT, PEČENÍ: 7 HODIN

INGREDIENCE: 

✷ 1 vepřové koleno
✷ 1 střední cibule
✷ 2 – 3 stroužky česneku
✷ 250 ml černého piva
✷ 2 lžíce medu
✷ 1 lžíce grilovacího koření bez soli
✷ Sůl
✷ Pepř
✷ Slunečnicový olej

POSTUP: 

  1. Připravte si marinádu. V tlustostěnné pánvi nebo v hrnci na troše oleje osmažte najemno nakrájenou cibulku. Až začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a společně smažte necelou minutu. Přisypte grilovací koření a ihned vše zalijte pivem. Do této směsi přidejte med, osolte ji a opepřete. Marinádu vařte asi 10 minut.
  2. Kůži na vepřovém kolenu nakrojte tak, aby řezy tvořily mřížku. Maso důkladně osolte a opepřete.
  3. Připravte si litinový pekáč s pokličkou a dejte do něho vepřové koleno. Přelijte ho marinádou a dejte péct při 110 °C asi na 6 hodin (klidně přes noc).
  4. Po této době by mělo být maso úplně měkké. Nyní sundejte pokličku, zvyšte teplotu pečení na 200 °C a koleno dopečte pod grilem tzv. na barvu asi 30 minut. Maso během tohoto dopékání přelévejte výpekem.
  5. Servírujte přelité podle chuti výpekem, s čerstvým chlebem, strouhaným křenem, hořčicí a kyselou okurkou.

» NÁŠ TIP «
Při pomalém pečení se všechny chutě dokonale propojí. Nespěchejte!

Paštika z husích jater

Vděčná zásoba lahodného občerstvení pro nenadálé hosty. Pozor, vyvolává závislost!

PŘÍPRAVA: 30 MINUT, CHLAZENÍ: 2 HODINY

INGREDIENCE: 

✷ 400 g husích jater
✷ 200 g kvalitního másla
✷ 1 malá cibule
✷ 1 stroužek česneku
✷ 1 lžička čerstvého tymiánu
✷ 1 lžička čerstvého rozmarýnu
✷ 50 ml brandy
✷ Sušené brusinky, mandle nebo jedlé kaštany
✷ Sůl
✷ Celý barevný pepř

POSTUP: 

  1. Do hlubší pánve dejte na 50 g másla smažit nahrubo nakrájenou cibuli, až zprůhlední, česnek nakrájený na plátky. Po necelé minutě přidejte očištěná a nakrájená husí játra, tymián a rozmarýn. Ze všech stran játra opečte a podlijte brandy. Až se alkohol odpaří, přikryjte pánev poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut.
  2. Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi 2 kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť. K obsahu přidejte cca 100 g nakrájeného změklého másla a vše rozmixujte dohladka.
  3. Paštiku přendejte do misky a dochuťte ji solí, nasekanými sušenými brusinkami, případně mandlemi či povařenými nasekanými jedlými kaštany. Nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater!
  4. Pak paštiku přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným máslem a posypte celými kuličkami barevného pepře.
  5. Nechte vychladit v lednici.

brynzové dukátky

Čím menší dukátky uděláte, tím více hostů uspokojíte a tím rychleji ze stolu zmizí. Nejlepší jsou ještě horké. Tak pozor, aby vám je ostatní nesnědli.

PŘÍPRAVA: 70 MINUT, PEČENÍ: 15 MINUT

INGREDIENCE: 

✷ 200 g brynzy
✷ 160 g másla
✷ 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
✷ 250 g polohrubé mouky
✷ Kmín nebo mandle

POSTUP: 

  1. Do velké zadělávací mísy dejte polohrubou mouku, změklé máslo, žloutek a brynzu. Zadělejte kompaktní těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte minimálně na 60 minut do lednice.
  2. Vyndejte těsto z lednice, nechte ho trochu povolit, rozdělte na poloviny a každou vyválejte asi na 0,5 cm placku. Z ní pak vykrajujte kolečka, ta přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete bílkem a posypte kmínem nebo plátky mandlí.
  3. Dukátky pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 15 minut dozlatova.

» NÁŠ TIP « 
Slané zákusky jsou často vítanou změnou a ze stolu obloženého sladkostmi mizí jako první.

CAPPUCCINO KULIČKY

Ideální nepečené cukroví pro všechny, kdo nemohou nebo nechtějí mouku. Místo instantního cappuccina můžete použít jinou příchuť kávy nebo kakao.

PŘÍPRAVA: 15 MINUT, CHLAZENÍ: 1 HODINA

INGREDIENCE: 

✷ 370 g bílé čokolády
✷ 100 g mletých mandlí
✷ 100 g mletých vlašských ořechů
✷ 4 lžíce smetany
✷ 40 g másla
✷ Instantní cappuccino

POSTUP:

  1. Nejprve ve vodní lázni zahřejte smetanu a v ní rozpusťte máslo. Pak přidejte nalámanou bílou čokoládu a směs míchejte, než se zcela rozpustí. Mísu sejměte z hrnce s teplou vodou a přidejte jemně namleté oříšky a 1 lžíci instantního cappuccina. Směs nechte ztuhnout v chladničce.
  2. I když se směs zdá hodně pevná, pod rukama taje, takže kuličky uválíte v dlaních velmi snadno. Následně je obalte v instantním cappuccinu a uchovávejte opět v chladné místnosti.

» NÁŠ TIP « 
Lahodné máslové kuličky jsou vlastně univerzální a záleží na vás, jakou příchuť jim dáte tím, v čem je obalíte.

Předchozí článekVÁNOČNÍ DEKORACEDalší článek Fresh & tasty

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Učení za školou14. 9. 2023
Zdravá střeva jsou základ. Pomoct k nim může bylinný nápoj Vitestin13. 9. 2023
Výlet bez kompromisů22. 8. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Cestování
  • Děti
  • Jídlo
  • Kuchařka z lesa
  • Pavouček Vincek
    • Soutěže a výherci
  • Putování s toulavou botou
  • Tradice
  • Vyrábíme
  • Zahrada
  • Zdraví
  • Zvířátka

Štítky

bezlepkové dekor diy festival hrášek hudba koupelna kraj Vysočina kuchyň obývák pití pozvánka Putování s králíčkem příroda raw recepty silvestr tradice vegan vánoce čerti

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Nové proměny bydlení

Krásný domov

Kniha

Houby na talíři

Stránky

  • Bydlení
  • Cestování
  • Děti
  • Jídlo
  • Kuchařka z lesa
  • Pavouček Vincek
    • Soutěže a výherci
  • Putování s toulavou botou
  • Tradice
  • Vyrábíme
  • Zahrada
  • Zdraví
  • Zvířátka

Poslední příspěvky

Učení za školou14. 9. 2023
Zdravá střeva jsou základ. Pomoct k nim může bylinný nápoj Vitestin13. 9. 2023
Výlet bez kompromisů22. 8. 2023
Rosa Bohemica: festival živého umění4. 6. 2023
Do přírody bez obav!23. 5. 2023

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Krásný rok

Krásný rok je časopis, který slouží jako praktický průvodce životem nejen na venkově. Je upřímný, vtipný, osobní a opravdový. Užívá si společenský život na vesnicích i návrat k tradicím, obdivuje užitečná řemesla. Přináší inspirace pro bydlení i zahradu, objevuje zapomenuté dětské hry a připomíná to nejlepší z tradiční domácí kuchyně. A ze všeho nejraději představuje zvířátka s úsměvem!

 

O nás
Náš tým

Deco Media

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00
+420 778 496 900
info@deco-media.cz

Předplatné

  • Vouchery
  • Předplatné