Vegan, bezlepkové & raw cukroví
Našli jsme recepty, kterými můžete obohatit svůj vánoční repertoár, i když u vás v rodině není nikdo ani vegan, ani alergik, a ani nedrží bezlepkovou dietu. Tohle cukroví je prostě božské pro každého!
REALIZACE DENISA BARTOŠOVÁ, FOTO VÁCLAV VALNÝ
Pokud budete chtít dělat větší tvary pusinek, zpevněte sníh pomocí xantanové gumy.
PŘÍPRAVA: 15 MINUT, SUŠENÍ: 1 HODINA
INGREDIENCE:
✷ 1 konzerva cizrny
✷ 150 g třtinového cukru + na posypání
✷ Xantanová guma
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Voda z vařené cizrny je zázrak! Vyšleháte z ní s cukrem sníh, s olejem majonézu.
Tyto sušenky jsou vhodné nejen pro alergiky na lepek, ale i pro ty, komu nevyhovují mléčné výrobky nebo vejce.
PŘÍPRAVA: 10 MINUT, PEČENÍ: 10 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 1 hrnek rýžové mouky
✷ ½ hrnku kokosové mouky nebo rozmixovaného kokosu
✷ 3 lžíce kakaa
✷ 3 lžíce rybízové nebo višňové marmelády
✷ 2 lžíce medu
✷ 2 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného tuku Stela
✷ 25 lžic silné kávy
✷ 1 lžíce mleté kávy
Na ozdobu:
✷ 100 g kvalitní čokolády
✷ Pekanové nebo vlašské ořechy
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Z tohoto těsta můžete udělat i nepečené cukroví, třeba kuličky obalované v kokosu, mletých oříšcích nebo v kakau.
Z této dávky získáte asi dvacet kuliček, ale to bude hned pryč! Raději rovnou zvyšte množství.
PŘÍPRAVA: 20 MINUT
INGREDIENCE:
✷ 300 g sušených bio meruněk
✷ 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
✷ Strouhaný kokos na zahuštění a obalení
Na náplň:
✷ 2 lžíce kakaa z nepražených bobů
✷ 1 lžíce kokosového oleje
POSTUP:
∼ MERUŇKY ∼
Osvěžující ovoce s citronovou šťávou dá vašemu cukroví říz.
Pikantní lanýže s chilli dojezdem nadchnou každého milovníka exotických chutí.
PŘÍPRAVA: 10 + 15 MINUT + CHLAZENÍ
INGREDIENCE:
✷ 300 g 70 % čokolády
✷ 4 lžíce másla
✷ 1 kelímek smetany ke šlehání
✷ 3 lžíce alkoholu – koňak, whisky, kvalitní rum
✷ 2 lžičky chilli vloček
Na obalení a na ozdobu:
✷ Kakaový prášek
✷ Matcha čaj
✷ Chilli nitě
POSTUP:
» NÁŠ TIP «
Při výrobě lanýžů na surovinách nešetřete. Všechno, co nespotřebujete do cukroví, sníte a vypijete i tak, nezbyde vůbec nic!