Málokterá rostlina budí tolik radosti a nadšení jako právě podběl. Není možná tím úplně prvním kvetoucím poslem jara, rozhodně ale patří mezi ty nejviditelnější a nejznámější.
OSTRŮVEK SVĚTLA
Když na procházce krajinou, která je ještě zasněžená a zamrzlá, narazíte na místečko, kudy už se
v květech podbělů dere na svět jaro, prozáří vám to celý den. Zima je definitivně na odchodu.
JAK LÉČÍ Z podbělu se připravují jednodruhové nebo směsové čaje, ale i sirupy, které velmi dobře působí proti nachlazení, pomáhají zprůchodnit dýchací cesty a utlumit kašel.
SNÍH MU NEVADÍ Květy podbělu prorážející vrstvou sněhu jsou součástí předjaří – dokážou se probojovat
i tvrdou ledovou krustou.
Žlutě zářící střapatý květ připomínající pampelišku a šedozelený stonek bez listů, pokrytý jen šupinami
a jemnými chloupky – podběl. Překvapivě ho nezná úplně každý, skoro každé jaro na výletě nějakou frekventovanější trasou potkávám skupinky turistů, kteří si lámou hlavu nad tím, odkdy kvetou pampelišky už takhle brzy a kde vůbec mají ty typické pampeliškové listy. Kolikrát jsou to i skupinky běžkařů, protože podběl, to není žádný zimní spáč. Už někdy od Hromnic, kdy se den začíná pozvolna prodlužovat, se jeho pupeny ukryté pod povrchem půdy chystají na tu velkou věc, kterou za pár týdnů slavnostně a velkolepě rozpoutají: jaro! Na stráních a okrajích lesů, pokrytých loňskou trávou, mokrou a urousanou od dlouho ležícího sněhu, rozrytých od rozjařených krtků a postříkaných blátem od projíždějících aut září jako spadlé hvězdy nebo drahokamy… dosaďte si libovolný kýčovitý výraz, který ve vás vyvolá dojetí nad prvním letošním podbělem. Ani toho největšího morouse totiž tenhle výjev nemůže nechat v klidu. A působil tak
i na naše předky, kteří v křehké, na první pohled nanicovaté rostlince, která dokáže trhat led a prorážet závěje sněhu, hned vytušili nějakou kouzelnou moc. Kouzlo to sice úplně není, ale léčivá síla, jíž podběl oplývá, také nebývá úplně k zahození – zvlášť po dlouhé a studené zimě, kterou leckdo tráví s nosem rozedřeným od kapesníku a s ochraptělým hlasem.
NEJDŘÍV KVĚT, POTOM LIST
Listy vyrážejí, až když podběl odkvétá. Mají velkou plochu a zkraje jara si je můžete splést s listy devětsilů. Později už je rozlišíte – list podbělu zůstává stále jen asi 15 cm široký.
PASTVA PRO HMYZ
Květy podbělu jsou plné nektaru a slouží jako stanice rychlého občerstvení pro opylovače.
S LÉČENÍM TO NEPŘEŽEŇTE!
Z podbělu se sbírají celé květní úbory – tedy to, čemu říkáme květ: jelikož je ale podběl zástupcem čeledi hvězdnicovitých, dříve složnokvětých, tak se jedná o celé květní lůžko se spoustou maličkých jednotlivých květů dvou druhů: středových trubkovitých a vnějších jazykovitých. Při sušení se květní úbory rozpadají, proto je vhodnější sbírat ty, které ještě nejsou plně otevřené. Sušit by se měly co nejrychleji, jinak zčernají
a zhorší se jejich chuťové vlastnosti. Používáte-li sušárnu, maximální teplota pro sušení podbělu by měla být 40 °C. I tak je ale chuť podbělu vždy poněkud nahořklá, podobně jako je tomu u příbuzné pampelišky.
Podběl má antiseptické a protizánětlivé účinky. Nejčastěji se používá při různých katarech dýchacích cest, od lehkého nachlazení až po zánět průdušek – dokáže totiž podpořit imunitní systém v boji se zánětem
a účinně působí na zmírňování záchvatů kašle. V pozdější fázi jara, zhruba do půlky dubna, se sbírají také podbělové listy, které mají rovněž dezinfekční účinky a používají se v obkladech pro podporu hojení bércových vředů, ran a jizev. Jakkoli je podběl užitečný, oblíbený a léčivý, má to jeden drobný háček. Kromě příznivě působících látek totiž rostlina obsahuje i nízkou koncentraci alkaloidů – kvůli nim se nedoporučuje pít například čaj z podbělu dlouhodobě. Sušením se sice jejich obsah snižuje, nicméně podběl byste neměli užívat déle než čtyři týdny v maximálním množství dvou šálků denně. To ale nebývá potřeba, protože síla bylinky z vás nachlazení vyžene mnohem dříve.