Pokud existuje nějaká obecně oblíbená zelenina, kterou má rád skoro každý, pak je to mrkev. Je dostupná po celý rok, dobře se skladuje, vyroste na každé zahrádce, je vhodná pro miminka i starce. O tom, že má i spoustu léčivých účinků, se moc neví, kromě nesmrtelné rady: Dej si mrkev – je dobrá na oči. Mrkev není jen královnou české zahrádky, květy divoké mrkve zdobí letní louky a okolí cest.
Těžko bychom hledali domácnost, ve které by se nenašla alespoň jedna mrkev. Je tradiční zeleninou, která nás provází už od počátku zemědělství – pramatkou naší zahradní mrkve byla totiž mrkev divoká, která dodnes hojně roste po celém mírném pásu Evropy a Asie. Díky kolonistům byla mrkev jednou z prvních plodin, které se dostaly i do Ameriky a Austrálie. Zahradní mrkev se dnes pěstuje ve stovkách odrůd, které jsou odvozené z poddruhu mrkve divoké seté (Daucus carota subsp. sativus). Je téměř jisté, že divoké původní formy mrkve se zpočátku využívaly pouze jako léčivo, k vyšlechtění typu s mohutným kořenem vedla nepochybně velmi dlouhá a pracná cesta.
Pro vůni i jako lék
Na rozdíl od mrkve pěstované v zahrádkách má planá mrkev mnohem menší kořen, který postrádá charakteristickou oranžovou barvu – je bělavý nebo nažloutlý. Na louce divokou mrkev poznáte nejčastěji podle natě, která vypadá úplně stejně jako ta na záhonku a v případě pochybností ji prozradí typická mrkvová vůně. Květy identifikujete podle nápadného fialového středu – pokud dumáte nad tím, jak se tam dostal, tak se jedná o přeměněný okolík, a květ mrkve díky němu spolehlivě odlišíte od ostatních zástupců čeledi miříkovitých, například od velmi podobného a jedovatého bolehlavu (Conium). Je dost dobře možné, že se jedná o vychytralý vynález přírody – poletujícímu hmyzu muže připadat jako brouk hodující na květu, a přitahovat tak další opylovače. Zatímco nať mrkve dnes vetšinou vyhazujeme a používáme jen kořen, ještě v docela nedávné minulosti měla i ona v kuchyni pevné místo.
Například moje 91letá slovenská babička vždycky dávala do masového vývaru celé mrkve i s natí, kterou po vyvaření vyhodila, přičemž polévka díky ní získala nezaměnitelně lahodnou chuť. Jako léčivá rostlina je mrkev nedoceněná a nepříliš známá, nicméně divoká mrkev je odedávna součástí české bylinářské tradice a používá se ke zmírnění rady neduhu souvisejících s trávením, vylučováním a zadržováním vody. Olej ze semen mrkve se používá například při průjmu, ale také při plynatosti u dětí i dospělých, ženám pomáhá při křečích v podbřišku a bolestivé menstruaci. V aromaterapii se silice z mrkve využívá pro harmonizaci, celkové zklidnění mysli a pro zvýšení libida. Výrazně vonící mrkvová silice nachází využití i v potravinářském průmyslu – ochucuje alkoholické i nealkoholické nápoje, mléčné výrobky, cukrovinky, pečivo, gumové bonbony, uzeniny a výrobky z masa, kořenicí směsi, různé omáčky a hotové polévky. V kosmetice je důležitou součástí vůní mýdel, čisticích prostředků, krémů, mastí a překvapivě také parfémů.
Léčivé schopnosti
Za léčivou část (drogu) se považuje kořen
mrkve (Radix dauci), semena (Fructus dauci)
a také nať (Herba dauci).
PRO OČISTU ORGANISMU
V tradičním bylinářství se mrkev používá jako projímavý a také močopudný prostředek, který tělu umožňuje vyloučit zadrženou vodu. Je prospěšná také při močových kamenech a revmatických zánětech kloubu. Mrkvový olej se používá v kosmetice k regeneraci pokožky.
Trávení a zdravá výživa
Kořen mrkve obsahuje velké množství důležité vlákniny. Její konzumace v syrovém stavu nebo ve formě šťávy příznivě ovlivňuje stav cév, proto by měla tvořit základ jídelníčku osob se zvýšeným cholesterolem.
Zlepšuje zrak?
Tato představa je už zastaralá, nicméně mrkev je významným zdrojem vitaminu A. Na denní dávku stačí sníst pouhých 50g, tedy 1 syrovou mrkev denně.
Zahřívací čaj
V minulosti se v dobách nouze mrkev používala jako náhražka čaje i kávy, a vůbec nemá špatnou chuť. Mrkev nastrouhejte nahrubo a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. V troubě s pootevřenými dvířky ji při 50–100 °C, usušte, a potom uložte do dózy, vydrží v ní až půl roku. Na čaj ji jednoduše zalijte horkou vodou, můžete přidat strouhaný kardamom. S medem a mlékem chutná báječně. Buďte zdraví za pár korun: Víte, že mrkev obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, D, E a K?