Je výjimečná mezi všemi a to nejlepší skrývá pod slupkou. Pole leží v údolí otevřeném k jihu, ve kterém jsou bohaté vrstvy naplavené sprašové půdy z Labe. Předností při pěstování Všestarské cibule je její nezávislost na výkyvech počasí.
Jen na první pohled je cibule, kterou potřebujeme v kuchyni téměř denně, obyčejná zelenina. Podle římských zemědělců to byla perla, Egypťané si o ní vedli záznamy na papyrech a svědectví vydaly i sumerské hliněné tabulky. Psal se rok 1964, hudební svět hltal Hallo, Dolly a filmovou My Fair Lady, v Tokiu se konaly letní olympijské hry, a ve východních Čechách ve Všestarech, nedaleko Hradce Králové, začíná úspěšná historie velkoplošného pěstování cibule. Díky vybudovanému modernímu závlahovému systému odpadlo nebezpečí sucha a šlo se do toho! Vždyť zdejší kvalitní polabská půda byla už tehdy zárukou každoroční vydatné úrody. Dnes patří Všestarská cibule k nejznámějším a nejzdravějším na trhu. Na seznam zboží s chráněným označením původu a chráněným zeměpisným označením byla Všestarská cibule zaslouženě zařazena Evropskou komisí v roce 2008.
Kde se skrývá originalita
„Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu, vitamínu B3, s absencí škodlivých látek,“ připomíná Monika Nebeská, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary a vysvětluje proč tomu tak je: „Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování.“ S šéfkou všestarského zemědělského družstva, rodačkou z Vysočiny, jsme se potkaly na tiskové konferenci právě o chráněném značení evropských výrobků. A hned jsem si řekla, že cibule je ideální téma pro Krásný venkov. Při návštěvě Všestar jsem pochopila, že úspěch zdejší cibule jedinečných vlastností je právě v osobě paní ředitelky. Říká, že člověk je tím, čemu věří. Za svůj největší manažerský úspěch považuje fakt, že se jí podařilo postavit skvělý tým. „Lidský potenciál, vášeň a vysoké nasazení se staly stavebními kameny pro postupnou stabilizaci podniku a následné vybudování ekonomicky a odborně silné a sebevědomé firmy, která bude schopna obstát jak v české, tak i zahraniční konkurenci. Mám ambici, aby se náš podnik s velkým potenciálem dále rozvíjel a expandoval,“ svěřuje se Monika Nebeská. Zapsala jsem si ještě pár dalších slov, o kterých se dá na první pohled pochybovat, že by mohly, byt vzdáleně k zemědělství, natož k cibuli, patřit. Ale věřte, že patří. Věta zní takto: „ I pole musí lahodit oku, aby srdce zaplesalo.“

I cibule potřebuje dobré podmínky k péči
Klima je kolem Všestar velmi dobré. Pole jsou položená v relativně nízké nadmořské výšce, s dostatkem slunečního svitu a to pěstování cibule svědčí. Naprostá většina pozemku je navíc rovinatá. Pokud nestačí dešťová voda, pak spolehlivě poslouží moderní závlahová zařízení. Cibule, ač by se mohlo zdát, že je to vlastně docela obyčejná rostlina, určitě nemůže růst všude. Její pěstování je specifickým oborem už proto, že tato plodina je velmi náročná na půdní i klimatické podmínky. Roční spotřeba cibule se v Česku nyní pohybuje kolem 98 tisíc tun, z toho je něco přes deset procent vyprodukováno právě ve východočeském zemědělském družstvu Všestary.
Celková plocha, na níž cibuli pěstují, se ročně pohybuje kolem 200 ha. Můžeme být spokojeni, Všestarská cibule se prodává výhradně v České republice. „U nás pěstujeme polopozdní hybrid Rijnburského typu – Hybelle. Tento typ cibule je vhodný na dlouhodobé uskladnění, protože se vyznačuje velmi pevnou slupkou. Už od dob našich babiček se cibule obecně vyznačuje protizánětlivými účinky,“ upřesňuje.


V čem je unikátní a jak ji poznáme
Hlavními pozitivy je vyrovnanost jejích nutričních parametrů, tedy stavebních látek, minerálů, vitamínů, draslíku, fosforu a vitamíny B1, B2 a B6. Má také velmi vysokou hodnotou vitamínu B3, niacinu, jehož průměrná hodnota v cibuli je 0,116 mg/100 g, Všestarská obsahuje 0,208 mg/100 g. Naopak má velmi nízké hodnoty škodlivých látek, třeba hodnota kadmia je menší než 0,03 mg/kg, norma je 0,05 mg/kg, hodnota dusičnanu 29 mg/kg, norma je 1000 mg/kg. Zajímalo mě, zda Všestarskou cibuli v obchodě poznám, aniž bych se dívala na nápis na síťce. Prý ne, protože to, co dělá cibuli ze Všestar výjimečnou, je skutečně pod slupkou. „Chuť Všestarské cibule je odvozena od odrůdy, kterou v daném roce pěstujeme. Například odrůda Hybelle se vyznačuje sladkou štiplavou chutí. Laik ale rozdíl nepozná,“ říká Monika. Když bychom ale byli důslední a pátrali a srovnávali, pak zjistíme, že Všestarská cibule má pravidelný kulovitý nebo vejcovitý tvar, povrch tvoří suchá slupka minimálně ve dvou vrstvách, která kryje dužnaté suknice, barva slupky je žlutozlatá, dužina má barvu bílou až šedozelenou. Chuť je lahodná, sladká a podle odrůd pálivá, vůně sladká, cibulovitě štiplavá.