Na lehký svěží dort se hodí nejlépe ovocná zmrzlina, třeba černý rybíz s tvarohem nebo borůvky s jogurtem.
ZMRZLINOVÝ DORT
PŘÍPRAVA 20 MINUT
CHLAZENÍ A MRAZENÍ 3 HODINY
✷ 200 g máslových sušenek
✷ 70 g másla
✷ vanička zmrzliny Mrož černý rybíz s tvarohem – na formu Ø 18 cm
✷ marmeláda černý rybíz
✷ ovoce podle chuti, případně jedlé květinky
1. Sušenky rozmělněte nadrobno v sekáčku a v míse spojte se změklým máslem. Zpracujte do podoby drobenky, která drží pohromadě. Hmotu přemístěte do dortové formy a upěchujte.
2. Nechte v chladničce ztuhnout, minimálně 1 hodinu.
3. Zmrzlinu ve vaničce nechte trochu povolit, aby bylo možné ji nabrat. Přendejte do formy ke korpusu, zmrzlinu lžící uhlaďte a na horní plochu jemně vmíchněte několik lžic marmelády.
4. Nechte dort na 2 hodiny zmrazit.
5. Vyndejte z mrazáku, uvolněte dort z formy a přendejte na podnos. Dozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy a ihned servírujte.
NÁŠ TIP! Sušenky na těsto rozdrťte v pevném plastovém sáčku válečkem.
STUDENÁ & TEPLÁ CHUŤ Zmrzlina s toppingem (polevou) na teplé hrušce hezky povolí. Nečekejte!
HRUŠKA PLACHETNICE
Nejdřív si připravte plachtu. Vystřihněte ji z pečicího papíru a navlékněte na špejli.
PŘÍPRAVA 10 MINUT, SMAŽENÍ 5 MINUT
✷ hrušky
✷ vanička zmrzliny Prima čokoládová a pomerančový topping
✷ pomerančová kůra
✷ kokos
✷ olej
✷ špejle
✷ pečicí papír
1. Hrušky rozkrojte, a aby pěkně ležely, seřízněte jim trochu i spodní kulatou plochu. Vykrojte jadérka a vytvořte důlek. Na pánvi s trochou slunečnicového oleje je osmahněte na ploché straně, a pokud grilujete, hoďte je na rošt.
2. Nechte lehce zchladnout a plňte zmrzlinou. Ihned posypte kousky strouhané pomerančové kůry a kokosem. Zapíchněte plachtu a plachetnice je na světě.
VYPEČENÝ OTESÁNEK Maminka upeče koblížek, ten slupne zmrzlinu a děti pak oboje.
PLNĚNÉ KOBLÍŽKY
PŘÍPRAVA 35 MINUT, PEČENÍ 10 MINUT
✷ 250 ml mléka
✷ 42 g droždí
✷ 20 g cukru
✷ 3 žloutky
✷ 40 g másla
✷ 30 g cukru
✷ 300 g hladké a 300 g polohrubé mouky
✷ 3 špetky soli
✷ šťáva a kůra z jednoho citronu
✷ 2 lžíce rumu
✷ 0,5 l slunečnicového oleje
✷ na posyp moučkový cukr, skořice
✷ vanička zmrzliny Pegas vanilka
1. Do mléka přidejte droždí a cukr a nechte vyběhnout kvásek (20 minut). Mezitím utřete žloutky se změklým máslem a cukrem, přidejte obě mouky, sůl, šťávu a kůru z chemicky neošetřeného nebo
omytého citronu a rum. Přilijte kvásek, zadělejte hladké měkké těsto.
2. Nechte kynout, až se objem zdvojnásobí. Během kynutí těsto jednou promíchejte.
3. Posypte vál hladkou moukou a těsto vyválejte na tloušťku 2 cm. Tvořítkem ve tvaru kolečka nebo skleničkou vykrájejte koblížky a nechte 10 minut dokynout. Smažte v hlubší nádobě ve vysoké vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje z obou stran. Ještě horké pocukrujte moučkovým cukrem a posypte skořicí.
4. Vychladlé koblížky rozkrojte a naplňte kopečkem zmrzliny, ihned podávejte.
ZAVTIPKUJTE SI Že by špagety s kečupem a se sýrem? Kdepak, je to zmrzlina a marmeláda.
ŠPAGETY JAKO VTÍPEK
PŘÍPRAVA 10 MINUT, MRAZENÍ 1 HODINA
✷ vanička zmrzliny Prima citronová a limetový topping
✷ červená marmeláda
✷ loupané strouhané mandle
✷ bazalka
1. Zmrzlinu protlačte přes strojek na špecle do talířku, rukou zkuste vytvořit přirozený tvar špaget a ihned dejte zamrazit alespoň na hodinu.
2. Dozdobte.
Na brčka si děti můžou navléknout maliny nebo je nechte prostě řádit, ať si veselé koktejly ozdobí. Part y začíná!
POHÁDKOVÝ KOKTEJL
Aby nápoj vypadal ještě lahodněji, vybírejte hezké skleničky. Ty s uchem jsou pro děti nejlepší.
PŘÍPRAVA 10 MINUT
✷ vanička zmrzliny Mrož svěží maracuja a broskev s jogurtem
✷ smetana nebo mléko
✷ čerstvé ovoce na ozdobu
1. Na dno sklenice vložte kopeček nebo dvě lžíce barevnější části míchané zmrzliny a přimáčkněte ji ke dnu sklenky.
2. V mixéru promixujte zbytek zmrzliny se smetanou nebo mlékem, hezky napěňte a vlijte do vychlazených sklenic.
3. Ozdobte ovocem.
NÁŠ TIP! Skleničky předem uložte do chladničky nebo na 30 minut do mrazáku.
JÍDLO JAKO ZÁBAVA Ze sendviče à la ruská zmrzlina budou děti nadšené i proto, že zmrzka se olizuje dokola. Sušenky vyberte raději méně sladké. Jako zobání je nejlepší drobné ovoce.
SLADKÉ SENDVIČE
✷ cereální sušenky s jablky
✷ vanička zmrzliny Mrož borůvky s jogurtem a Mrož svěží jahody se smetanou
✷ drobné zdobení
✷ nasekané lentilky
1. Mezi dvě sušenky vmáčkněte velkou lžíci zmrzliny a nechte hodinu mrazit.
2. Dozdobte.
NÁŠ TIP! Vyzkoušejte sendviče ze dvou druhů různě barevných zmrzlin.